Вибори в Казахстані: переможцем оголосили чинного президента Токаєва, він вже заявив про перехід до “нової форми політичного устрою країни”


08:3121.11.2022

Президент Казахстану Касим-Жомарт Такаєв переміг на перевиборах на свою посаду. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Нурлан Абдіров, передає Tengrinews.

За попередніми підсумками, Токаєв набрав 81,3% або 6,45 млн голосів. Його опоненти набрали не більше ніж 3,42%. Явка, за даними ЦВК, перевищила 68%.

Перемога Токаєва була передбачуваною, пише Настоящее время. Казахстанська опозиція наголошувала на маловідомості альтернативних кандидатів і стверджувала, що вони беруть участь лише для видимості боротьби.

Токаєв уже виступив перед членами Республіканського громадського штабу і заявив про відкриття нової політичної епохи в країні та майбутнє реформування всіх основних інститутів влади. Виступ розміщений у його Telegram.

Казахстанський лідер заявив, що конституційна реформа здійснюватиметься “чітко та послідовно”.

“Ми переходимо до нової форми політичного устрою країни”, – наголосив Токаєв.

Крім того, на економіку країни чекають “кардинальні зміни” з метою підвищення добробуту громадян.

“Для втілення всіх цих цілей у життя нам потрібна єдність. Тому закликаю всіх вас до єдності!” – сказав лідер на президентських виборах.

Щодо самої виборчої кампанії, то, на переконання Токаєва, вона “пройшла справедливо і відкрито”, і всім кандидатам у президенти були надані рівні можливості, жодних обмежень щодо тих, хто балотувався, не було.

“Вони вільно відвідували регіони, зустрічалися з виборцями, вели агітацію… Кожному виборцю було надано свободу вибору. Таким чином, ця кампанія пройшла справедливо і відкрито”, – заявив політик.

Нагадаємо, 1 вересня Токаєв запропонував провести восени дострокові вибори президента Казахстану, а до середини 2023 року – переобрати також парламент, місцеві ради та сформувати новий уряд.
Новий термін повноважень Токаєва має становити сім років без права переобрання.

Як повідомляло Інше ТВ, вчора у Казахстані відбулись дострокові президентські вибори, окрім Токаєва, на посаду претендували ще 5 кандидатів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube