Лукашенко оголосив нацистським гасло “Жыве Беларусь”. Як відреагували в республіці


16:3810.11.2022

Режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка оголосив нацистським гасло “Жыве Білорусь”. Про це повідомляє Радыё Свабода.

Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до переліку забороненої нацистської символіки та атрибутики гасло “Жыве Беларусь” та відповідь “Жыве”. Це привітання активно використовують представники білоруської опозиції.

Представники режиму Лукашенка заявили, що це гасло – “колабораціоністське вітання” та “символ 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС”.

У постанові МВС уточнюється, що проголошення слів “Жыве Беларусь” супроводжує підняття правої руки з розпрямленою долонею. У документі не йдеться, чи вважатиметься нацистським вигук без піднятої правої руки.

Як повідомляється, ініціатором заборони був провладний історик та депутат Палати представників Ігор Марзалюк. Він стверджує, що білоруське вітання – калька із нацистського “Зіг хайль”.

Насправді автором гасла “Жыве Беларусь” вважається класик білоруської літератури Янка Купала. Ці слова є в одному з його віршів, написаному 1907 року.

Як зазначається, це вітання ще до Першої світової війни стало популярним серед національної інтелігенції Білорусі.

Під час Другої світової війни гасло “Жыве Беларусь” використовували не лише колабораціоністи, а й загони радянських партизанів та підпільні друкарні.

У радянські часи використовувалася його трансформована форма – “Хай живе Радянська Білорусь”.

Після приходу до влади Лукашенка гасло перестало використовуватися держустановами, але набуло популярності серед прихильників опозиції. 2020 року вітання “Жыве Беларусь” звучало на одному з мітингів прихильників Лукашенка.

Білоруси у відповідь на заборону на внесення МВС до списку нацистської символіки у соціальних мережах поширюють повідомлення з вигуком «Жыве Беларусь». До флешмобу приєдналося навіть посольство США у Мінську.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube