Не бажаний, але можливий. Кремль зробив методичку для пропагандистів на випадок здачі Херсона


17:2407.11.2022

Як стверджують джерела “Медузи”, близькі до Кремля, адміністрація президента РФ підготувала кілька нових методичок для російських пропагандистів. У них зазначено, як потрібно розповідати про ситуацію в Херсоні – для того, щоб підготувати “громадську думку” в Росії до того, що місто може бути залишено. Дві з них є в розпорядженні “Медузи“.

В одному з документів зазначено, що херсонський напрямок “найскладніший для російської армії на поточному етапі спецоперації”. Таку ситуацію пропагандистам пропонують пояснювати тим, що Україні “життєво необхідно продемонструвати боєздатність своїх терористичних формувань, щоб просити нову допомогу Заходу”:

Київ не зважатиме на власні втрати – він готовий занапастити десятки тисяч своїх і чужих заради нових траншів і поставок зброї. Російські війська прагнуть зберегти життя мирних жителів і особового складу. Саме небезпекою нанесення масованого удару по місту “величезним угрупованням націоналістів” продиктована евакуація мирних жителів міста на лівий берег Дніпра.

Проросійська влада почала вивозити людей із правобережжя Дніпра в анексованій Херсонській області ще в середині жовтня. На початку листопада Володимир Путін заявив, що “цивільне населення” Херсона потрібно “прибрати” із зони бойових дій, а окупаційна влада оголосила “примусову евакуацію”. 7 листопада було оголошено про закінчення цієї “евакуації” – водночас, деякі жителі залишаються в місті і чекають на прихід української армії.

Як ще одну причину для можливого відступу з Херсона в методичці зазначено, що Україна і країни НАТО “кинули всі сили” саме на цей напрямок фронту – і це загрожує “величезним кровопролиттям”:

Зеленський хоче влаштувати кровопролитне шоу на весь світ, представити ЗСУ страждальцями, вимагати нових грошей. Противник хоче, щоб Херсон став пасткою для Росії, полем битви з десятком тисяч жертв.

“ЗСУ планують влаштувати теракт, зруйнувавши Каховську ГЕС. Підрив ГЕС може стати “пасткою” для наших бійців. У цьому разі будуть затоплені населені пункти з мирними жителями, наші військові опиняться в котлі і навіть не зможуть прийняти бій – їх просто змиє”.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що саме російські військові замінували дамбу Каховської ГЕС; унаслідок її підриву може бути затоплено приблизно 80 українських населених пунктів, зокрема Херсон.

Крім того, пропагандистам рекомендовано наголосити, що ведення міських боїв у Херсоні “недоцільне”, бо “вони завжди найважчі та найруйнівніші”, а ЗСУ “можуть просто зрівняти Херсон із землею”.

Російські війська в Херсоні дійсно перебувають у складному становищі. Їхнє постачання максимально ускладнене через те, що основні бази розташовані на іншому березі Дніпра, а мости постійно обстрілюються українською стороною. Наростити це угруповання для повноцінної оборони фактично неможливо через труднощі з постачанням.

У другій методичці, підготовленій у Кремлі, окремо прописано, що держпропаганді потрібно “звернути увагу” на виступ дипломата, історика і політолога, члена наукової ради при Раді безпеки РФ Анатолія Торкунова. На зустрічі Путіна з істориками Торкунов згадав про Полтавську битву – і заявив, що до перемоги в ній Петро I “відходив до Полтави” і саме відступ зрештою призвів до “перелому у війні”.

Два джерела “Медузи”, близькі до Кремля, зазначають, що зараз російська влада вважає здачу Херсона “небажаним”, але “імовірним” варіантом розвитку подій на фронті. Раніше російські чиновники (зокрема й найвисокопоставленіші) не раз говорили, що “Росія назавжди” на територіях регіону, захоплених на самому початку війни.

“Хотів ще раз, звертаючись до жителів Херсонської області, сказати про те, що Росія тут назавжди. У цьому не повинно бути жодних сумнівів. Ніякого повернення в минуле не буде. Ми будемо жити разом”, – заявляв, зокрема, секретар генради “Единой России” Андрій Турчак у травні.

При цьому співрозмовники “Медузи”, близькі до Кремля, обмовилися, що загалом ситуація в цій частині фронту залежить не від Москви, а від дій ЗСУ. “Якщо масованого наступу не буде, то і здачі не буде, – пояснив один із них. – Якщо буде – вона вельми і вельми ймовірна”.

За словами співрозмовників “Медузи”, остаточне рішення про відхід із Херсона має ухвалити особисто Путін за участю людей зі свого “ближнього кола” (після початку війни воно в основному складається з високопоставлених силовиків). Прес-секретар президента Дмитро Пєсков на запитання “Медузи” до моменту публікації цієї статті не відповів.

Водночас, за інформацією джерел, у Кремлі нібито все ще розраховують, що взимку 2023 року російська армія зможе провести новий масштабний наступ в Україні. Як раніше писала “Медуза”, Кремль дедалі частіше розмірковує про можливі переговори з Україною, щоб виграти час і встигнути підготувати до цього терміну максимальну кількість мобілізованих росіян. Західні ЗМІ зазначали, що серед можливих цілей цього наступу може бути Одеса: за їхньою інформацією, Кремль міг націлитися на Одесу як на “головний стратегічний приз на наступному етапі війни”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube