Тимчасовий захист для українців у Фінляндії автоматично продовжиться ще на рік – нові документи оформлювати не потрібно


12:2306.11.2022

Невдовзі набере чинності поправка до фінського Закону про іноземців, згідно з якою статус тимчасового захисту продовжуватиметься для осіб, що вже його отримали, без оформлення додаткових документів.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

У Фінляндії хочуть захистити українських шукачів тимчасового захисту від зайвої бюрократії. Уряд запропонував парламенту внести тимчасову поправку до Закону про іноземців, яка зробить дозвіл на проживання, вже виданий їм у Фінляндії, автоматично дійсним і далі, протягом усього періоду статусу тимчасового захисту в ЄС. Свою пропозицію уряд представив парламенту 3 листопада.

Це означає, що тим, хто вже має посвідку на проживання на підставі тимчасового захисту, не потрібно подавати заяву на продовження.

Тимчасова поправка до Закону про іноземців має набути чинності якомога швидше.

Статус тимчасового захисту, прийнятий в ЄС терміном на 12 місяців, формально закінчується 4 березня 2023 року. Тривалість захисту буде продовжено ще на рік, якщо країни Європейського Союзу не приймуть окремого рішення про припинення захисту.

Згідно з директивою, максимальний термін захисту становить три роки. Таким чином, всього тимчасовий захист може тривати до 4 березня 2025 року. 

– Через жорстоку загарбницьку війну Росії мільйони людей втратили свої домівки. Наш обов’язок – підтримати Україну та допомогти біженцям від війни, які приїхали сюди. На жаль, війні не видно кінця, а тому потреба в допомозі триватиме ще довго. Офіційні процеси надання допомоги мають бути безперебійними. Як для особи, яка отримує захист, так і для Міграційної служби зрозуміло, що дійсність дозволу на проживання продовжується протягом усього періоду захисту без окремої процедури подання заяви, – каже міністерка внутрішніх справ Фінляндії Кріста Мікконен.

У Фінляндії на основі тимчасового захисту дозволи на проживання отримали приблизно 41 тисяча людей, які поїхали з України через війну. До кінця року орієнтовна їхня кількість зросте, і загалом складе 48 000 людей. 

Як повідомляло Інше ТВ, Фінляндія збудує паркан на кордоні з росією



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube