“Війна створює багато проблем для нашого світопорядку, що базується на правилах”,- Шольц і Сі зустрілися в Китаї


10:3204.11.2022

Голова КНР Сі Цзіньпін у п’ятницю, 4 листопада, прийняв у Пекіні канцлера Німеччини Олафа Шольца (Olaf Scholz), що стало першою його зустріччю із західним лідером після переобрання на третій термін минулого місяця.

Як повідомляє агентство AFP, Шольц виступив за поглиблення економічної співпраці між двома державами, водночас наголосив на обговоренні розбіжностей, ймовірно, маючи на увазі права меншин та повагу до громадянських свобод у Китаї.

“Ми також хочемо поговорити про те, як ми можемо далі розвивати наше економічне співробітництво за іншими напрямками: зміна клімату, продовольча безпека, країни-боржники”, – сказав канцлер ФРН.

Водночас Сі зауважив, що візит “посилить взаєморозуміння і взаємну довіру, поглибить практичну співпрацю в різних областях і створить надійні плани розвитку китайсько-німецьких відносин на наступному етапі”.

Окрім двосторонніх відносин, на порядку денному переговорів – вторгнення Росії в Україну і напруженість навколо статусу Тайваню.

У вступному слові на зустрічі з Сі, Шольц звернув увагу китайського правителя на війну.

“Ми зібралися разом у момент, відзначений великою напругою. Зокрема, я хочу виділити війну Росії проти України, яка створює багато проблем для нашого світопорядку, що базується на правилах”, — сказав канцлер.

Напередодні візиту до КНР він заявив, що Китай несе “особливу відповідальність” у контексті війни Росії проти України, і зазначив, що важливі слова Пекіна про те, що необхідно дотримуватись принципів ООН.

Шольц також зустрінеться з прем’єр-міністром КНР Лі Кецяном.

Візит німецького канцлера в Китай спричинив хвилю критику серед опозиції через можливе поглиблення залежності ФРН від КНР. Китай вже є основним ринком збуту для німецьких товарів, зокрема компаній-автовиробників Volkswagen, BMW і Mercedes-Benz, повідомляє DW.

Занепокоєння щодо Китаю також відчутне і серед правлячої коаліції. Так, міністерка закордонних справ Анналена Бербок (Annalena Baerbock) заявляла, що помилки, зроблені в минулому з Росією, не повинні повторюватися.

Також є побоювання, що візит Шольца викличе занепокоєння у Сполучених Штатів Америки і Європейського Союзу. Водночас у Берліні наголошують, що провели перед поїздкою консультації з ключовими партнерами, а сам Шольц наполягає на тому, що відвідує Китай як “європеєць”, а також як лідер Німеччини.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube