Чому Вітренка звільнили з “Нафтогазу” та який кадровий зсув спричинила ця відставка в Кабміні


16:5601.11.2022

У найважчу зиму в історії незалежної України головний гравець газового ринку увійде з новим керівником.

Перші розмови про можливе звільнення Юрія Вітренка з посади голови “Нафтогазу” з’явилися влітку. Тоді ж почалися пошуки його наступника.

Ще рік тому з охочих очолити державного монополіста, попри очевидні проблеми в компанії, шикувалася б черга. Утім, після початку великої війни ситуація змінилася.

За даними джерел ЕП, “Нафтогаз” очолить міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. Очолюване ним міністерство об’єднають з Міністерством інфраструктури Олександра Кубракова. Останнього підвищать до віцепрем’єра.

Перший рік на чолі “Нафтогазу”

Повернення Юрія Вітренка в “Нафтогаз” після несподіваного звільнення його опонента Андрія Коболєва відбулося наприкінці квітня 2021 року.

За словами співрозмовників ЕП, цьому Вітренко має завдячувати гарним стосункам з президентом Володимиром Зеленським, якому той сподобався під час переговорів у грудні 2019 року в Парижі щодо контракту на транзит газу з Росією.

“На тих перемовинах Юра обговорював з Путіним технічну сторону питання: ставки транзиту, суми, юридичні моменти, деталі щодо можливого арбітражу і показав себе як фахову людину”, – розповідає ЕП один з учасників тих подій.

З того часу в Зеленського та Вітренка склалися дуже близькі, ледь не дружні стосунки, що спочатку допомогло останньому очолити Міністерство енергетики, а згодом – отримати річний контракт у “Нафтогазі”.

Перший рік Вітренка в статусі голови компанії завершився 28 квітня 2022 року і його майже автоматично призначили ще на рік. У квітні Збройні сили України звільнили Київщину, Сумщину та Чернігівщину від росіян, і тоді було не до кадрових інтриг.

Однак уже через два місяці високими кабінетами пішли перші розмови про те, що Вітренку почали шукати заміну.

Чому звільняють Вітренка

В одному з інтерв’ю Вітренко наголошував, що “за крісло не тримається” та “готовий піти в будь-який момент”.

“Кабмін може ухвалити рішення про моє звільнення в будь-який час. Це взагалі не питання. Посаду в “Нафтогазі” я не просив із самого початку, не просив продовжувати мені контракт, він закінчився 28 квітня”, – заявляв він.

Однією з ключових причин звільнення Вітренка співрозмовники ЕП називають погіршення його відносин з керівником уряду Денисом Шмигалем, який може звільнити голову “Нафтогазу” одним рішенням.

“У певні моменти це переходило всі межі, Вітренко відкрито проявляв неповагу до Шмигаля. У таких умовах говорити про якусь ефективну взаємодію неможливо”, – каже співрозмовник ЕП в Офісі президента.

Побічно це підтверджує і сам Вітренко.

“У нас були різні відносини з Денисом Анатолійовичем. У перші дні війни ми обіймалися, і просто по-людськи виглядало так, що ми практично брати. У складні моменти ми могли відносно нервово обговорювати деякі теми.

Є певні хвилі, напруження. І мені іноді психологічно дуже складно, і йому. Ми всі через це проходимо”, – говорив він в одному з інтерв’ю.

Градус напруги в спілкуванні прем’єра та голови “Нафтогазу” іноді підвищувався настільки, що знизити його просили представники Офісу президента. “Була така одна розмова, не на рівні президента”, – підтверджує Вітренко.

Конфлікт Шмигаля та Вітренка виник на тлі розбіжностей щодо необхідних обсягів газу в підземних сховищах до початку опалювального сезону.

У червні Кабмін доручив “Нафтогазу” накопичити до початку опалювального сезону 19 млрд куб м палива, а Вітренко наголошував, що для проходження зими вистачить 15 млрд куб м.

Утім, до початку опалювального сезону не вдалося досягти ні першого, ні другого показника. 20 жовтня запаси в сховищах становили близько 14,2 млрд куб м газу.

У період між дорученням уряду та початком опалювального сезону ціни на газ в Євросоюзі трималися на рекордних позначках, тому навряд чи доцільно було наповнювати сховища за будь-яку ціну.

Останнім же часом вартість газу суттєво впала і “Нафтогаз” почав цим користуватися. Він збільшив імпорт газу до 24 млн куб м на добу, що є найбільшим показником за останній рік.

Ще один епізод, який погіршив стосунки між прем’єром та керівником державного монополіста, – реструктуризація боргу “Нафтогазу”.

“На рівні уряду було ухвалене рішення про те, щоб відтермінувати виплати за всіма боргами. Вітренку доручили опрацювати це питання та повернути в Україну кошти, які перебували на закордонних рахунках, щоб не допустити їх арешту. М’яко кажучи, він це робив не дуже охоче”, – пояснює співрозмовник ЕП.

Представники уряду натякали, що Вітренко може мати “свій інтерес у єврооблігаціях” і спеціально до останнього виходив із заявами, що компанія може виплатити всі борги. Вітренко такі звинувачення відкидав.

Крім того, за словами співрозмовника ЕП в “Нафтогазі”, між Вітренком і Шмигалем були кадрові розбіжності. Зокрема, у травні був змінений керівник “Укртранснафти”.

Новим гендиректором компанії став Володимир Цепенда, на призначенні якого, за даними джерела, наполягав прем’єр. Як зазначив співрозмовник, Вітренко відмовлявся погоджувати фінансові плани нового керівника на сотні мільйонів гривень.

Близькі до Вітренка співрозмовники ЕП стверджують, що він давно просився у відставку і не наполягав на пролонгації контракту.

“Напередодні ухвалення рішення про звільнення в нього відбулася зустріч з президентом. Зеленський пропонував йому інші позиції, але бажання у Вітренка нема”, – каже співбесідник ЕП. 

Опоненти голови “Нафтогазу” вважають, що все набагато простіше: Вітренко хоче у відставку, щоб “не йти у важку зиму голим та босим”.

“Його лякає зима без газу та грошей, тому він вдається до примітивної маніпуляції: запуску в медійний простір новини про відключення Трипільської ТЕС від газу під час війни, щоб точно звільнили на емоціях”, – написав у Facebook Андрій Коболєв.

Хай там як, а це питання вже вирішене і найближчим часом компанію очолить новий менеджер.

Кандидати на заміну

У липні, коли стало відомо про ймовірне звільнення Вітренка, ключовим питанням стало прізвище нового керівника “Нафтогазу”.

Називалися різні кандидатури, серед яких – чинні та колишні співробітники компанії, але на першому етапі головним претендентом був заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

У підсумку, за даними співрозмовників з ОП, від цієї кандидатури відмовилися через небажання Шурми.

Як раніше писала ЕП, він і в Офісі президента курує енергетичну сферу, проводячи наради з ключовими керівниками державних компаній та відомств і ставлячи завдання в тому числі й голові НКРЕ, який за законом має бути незалежним.

Після сходження Шурми з дистанції головним претендентом став міністр громад і територій Олексій Чернишов. За даними співрозмовників ЕП, він і очолить компанію найближчим часом.

Олексій Чернишов. Хто він?

45-річний Олексій Чернишов народився в Харкові, де закінчив два вищі навчальні заклади за спеціальностями “економіка” та “правознавство”. Там же займався бізнесом.

З кінця жовтня 2019 року очолював Київську державну адміністрацію, де змінив Михайла Бно-Айріяна, який відпрацював на посаді трохи більше ста днів.

За словами Чернишова, на посаду в обласну адміністрацію його запросив тодішній перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов.

“Ми пройшли три співбесіди, була ще серія інтерв’ю і в результаті мені запропонували цю роботу”, – пояснював Чернишов.

За словами співрозмовників ЕП в політичних колах, Чернишов має гарні стосунки із Зеленським. Товаришують і дружини президента й міністра громад і територій.

Чернишов – єдиний із членів уряду на початку 2021 року відвідував святкування дня народження Зеленського та приїжджав до президента в державну резиденцію в Карпатах у день народження керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

До приходу в політику Чернишов був відомим харківським бізнесменом та інвестором. Пройшов професійний курс за стандартами міжнародного інституту Project Management Institute на базі американської енергетичної компанії Westinghouse.

Кар’єру почав в IT галузі, у компанії Telesens, яка розробляла системні програмні продукти для телекомунікаційного бізнесу. Згодом разом з партнерами придбав українську частину групи.

У 2000-х роках почав співпрацювати з концерном АВЕК, засновником якого є депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” та відомий бізнесмен Олександр Фельдман. У компанії спочатку був віцепрезидентом з розвитку, а потім – президентом концерну та всієї групи АВЕК.

У 2014 році заснував інвестиційну компанію VI2 Partners, яка у 2017 році купила 20% акцій мережі супермаркетів “Фуршет” у французького оператора Auchan Group. Сума угоди не розголошувалася.

Коли може відбутися ротація

За даними співрозмовників ЕП, Вітренко вже написав заяву на звільнення.

За процедурою, його мала б звільнити наглядова рада “Нафтогазу”, однак за її відсутності це може зробити Кабінет міністрів, який від імені держави виконує функцію акціонера компанії і наглядової ради.

Чернишова з посади міністра має звільнити парламент, після чого він зможе очолити “Нафтогаз”.

“Не виключений варіант, що замість Вітренка на певний час призначать виконуючого обов’язки, а вже згодом Чернишов стане повноцінним керівником компанії. Це може ститися впродовж тижня”, – пояснює співрозмовник ЕП в “Нафтогазі”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube