У Бразилії обрали президента – Болсонару програв попереднику


11:3231.10.2022

У Бразилії 31 жовтня завершилися вибори президента. Перемогу здобув колишній глава держави Луїс Інасіу Лула да Сілва.

Колишній президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва здійснив дивовижне політичне повернення, перемігши чинного президента Жаїра Болсонару на одних з найбільш значущих виборів в історії країни, пише  The Guardian

Після підрахунку 99 відсотків голосів да Сілва, колишній заводський робітник, який 20 років тому став президентом, отримав 50,8 відсотка голосів виборців.

Болсонару, який був обраний президентом у 2018 році, отримав 49,1%.

Таким чином, Лула отримав понад 59 млн голосів проти 57 млн голосів Болсонару.

В абсолютних числах різниця склала понад два мільйони голосів при явці близько 80%.

До моменту обробки двох третин протоколів Болсонару лідирував, проте Лула да Сілва швидко скоротив відставання за рахунок підтримки у північно-східних штатах і малих містах, які традиційно голосують за лівих кандидатів.

Лула да Сілва керував Бразилією з 2003 до 2011 року.

У 2018 році його було засуджено за корупцію, що не дозволило йому балотуватися на новий термін. У березні минулого року вирок скасували.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден привітав новообраного президента Бразилії та висловив сподівання на співробітництво між країнами.

“Вітаю Луїса Інасіу Лулу да Сілву з обранням наступним Президентом Бразилії за результатами вільних, чесних та авторитетних виборів.

Я з нетерпінням очікую на спільну роботу з метою продовження співробітництва між нашими двома країнами у наступні місяці та роки”, написав він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube