Польща вважає пакт Росія-НАТО від 1997 року мертвим і хоче ядерну зброю


21:0528.10.2022

Росія своєю агресією проти України анулювала пакт Росія-НАТО від 1997 року. Тепер Польща зацікавлена в участі в програмі Nuclear Sharing.

Про це заявив глава Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох, повідомляється на сайті президента.

Раніше Анджей Дуда розповів, що Польща веде переговори з США щодо участі в програмі спільного використання ядерної зброї.

Після цього офіційний представник Держдепу Ведант Патель заявив, що у США немає планів розміщувати ядерну зброю в будь-якій країні, що вступила в НАТО після 1997 року.

Кумох вислови жаль, що в цій заяві фігурує 1997 рік.

“У 1997 році був підписаний пакт Росія-НАТО, на основі якого існує переконаність в тому, що ніяких додаткових постійних сил НАТО в Східній Європі розміщувати не слід. Ми вважаємо, і Президент сказав на саміті НАТО, що цей акт мертвий, Росія просто анулювала його агресією проти України”, – додав він.

Він зазначив, що Польща найбільше зацікавлена в розміщенні сил НАТО на своїй території та участі в програмі Nuclear Sharing.

Nuclear Sharing – це частина політики ядерного стримування НАТО. Вона дозволяє надавати ядерні боєголовки державам-членам, які не мають власної ядерної зброї. З листопада 2009 року в рамках програми Nuclear Sharing американська ядерна зброя була розміщена в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube