РФ перекинула до кордону з Норвегією бомбардувальники, здатні нести ядерний заряд


06:2614.10.2022

Росія перекинула стратегічні бомбардувальники, здатні нести ядерні заряди, поближче до кордону Норвегії. Країна-агресорка розмістила їх на російській авіабазі Оленья на Кольському півострові.

Про це з посиланням на Faktisk повідомляє 24 канал.

Відповідну інформацію поширюють норвезькі ЗМІ із посиланням на супутникові знімки компанії Planet Labs.

Знімок за 7 жовтня показує, що на базі Оленья розташовані:

  • 7 бомбардувальників Ту-160,
  • і 4 – Ту-95.

А вже за 2 дні Planet Labs зафіксував 1 Ту-160 на злітній смузі авіабази.

РФ перекинула до кордону з Норвегією бомбардувальники, здатні нести ядерний заряд 1
РФ перекинула до кордону з Норвегією бомбардувальники, здатні нести ядерний заряд 3

Російські літаки на авіабазі / Фото Planet Labs

Що варто знати про російські бомбардувальники

Ці літаки здатні атакувати цілі в США та по всій Європі ракетами з ядерними боєголовками. Цікаво, що саме авіабаза Оленья під час Холодної війни мала служити плацдармом для бомбардувальників Ту-95 проти США та мала вирішальне значення для Радянського Союзу.

Ту-160 був розроблений під час Холодної війни та вважається найбільшим бомбардувальником у світі. Його максимальна швидкість більш ніж удвічі перевищує швидкість звуку, і він може подолати 2200 кілометрів за одну годину.

Військові експерти, опитані Faktisk, вважають, що ці маневри можуть бути пов’язаними й із традиційними осінніми навчаннями “Гром”, але допускають і наявність в них елементу ядерного стримування, а отже — складової ядерних погроз Путіна.

Росіяни не вперше “засвітила” бомбардувальники

Варто зазначити, що це не перший випадок присутності стратегічних бомбардувальників на авіабазі біля кордону з Норвегією. Ще 30 вересня на авіабазі було 4 Ту-160 і 3 Ту-95. Розташування стратегічних бомбардувальників на цій авіабазі незвичне, бо зазвичай ці літаки перебувають на повітряній базі Енгельса, що за 720 кілометрів на південний схід від Москви.

Додамо, що наприкінці червня Росія розпочала будівництво радара “Резонанс-Н”, здатного виявляти винищувачі-бомбардувальники F-35, що перебувають на озброєнні норвезьких і фінських збройних сил. А в липні стало відомим, що у Норвегії різко зросла кількість випадків порушення GPS-навігації цивільних літаків, за чим, імовірно, стоїть Росія.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube