У ЄС не визнають присвоєння росією Запорізької АЕС і закликають посилити місію МАГАТЕ


07:3909.10.2022

Європейський союз засуджує незаконний указ президента рф про захоплення Запорізької атомної електростанції та вважає його юридично недійсним. Про це йдеться в заяві глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля на сайті Європейської служби зовнішніх дій, інформує УНН.

«Європейський союз найрішучішим чином засуджує указ президента росії путіна про незаконне захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і створення у зв’язку з цим державного підприємства. ЄС не визнає і рішуче засуджує незаконну анексію росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Отже, постанова про захоплення ЗАЕС є незаконною та юридично недійсною», – йдеться в заяві ЄС.

У ЄС вважають, що росія повинна повністю вивести свої збройні сили і техніку та повернути контроль над АЕС її законному власнику, Україні.

«Посилена присутність МАГАТЕ на майданчику і його безперешкодний доступ до станції вкрай необхідні в інтересах безпеки Європи загалом. Зона ядерної безпеки і захисту має бути створена негайно, без шкоди для суверенітету і територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля Генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії в цьому напрямку», – йдеться в тексті заяви.

Читайте: На ЗАЕС сьогодні прибудуть чотири експерти МАГАТЕ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube