Верховна Рада визнала Курильські острови окупованою Росією територією Японії


19:1507.10.2022

Верховна Рада ухвалила постанову, в якій визнає північні території Японії окупованими Росією. Про це йдеться у постанові про звернення до міжнародної спільноти щодо північних територій Японії.

У відповідному зверненні Верховна Рада:

– заявляє про підтримку позиції Японії щодо її північних територій;

– визнає, що ці території продовжують перебувати під окупацією Росії;

– закликає міжнародне співтовариство продовжити вживати всіх можливих заходів для договірно-правового оформлення статусу північних територій Японії.

Рада звертається до ООН, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів іноземних держав світу про послідовну підтримку та відповідні дії з врегулювання статусу.

Японія заявляє права на чотири південні острови Курильської гряди (Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї), посилаючись на Трактат про торгівлю та кордони 1855 року. Острови були в односторонньому порядку анексовані Радянським Союзом після Другої світової війни. Їхня анексія стала причиною того, що між Японією та СРСР так і не було підписано мирний договір, і формально Росія – як правонаступниця СРСР, яка контролює острови, – досі перебуває з Японією у стані війни.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube