Херсон чи Миколаїв? Австралія планує «усиновити» український регіон, щоб допомогти відбудувати зруйновані території


09:0706.10.2022

Федеральний уряд Австралії розглядає пропозицію українського посла щодо відбудови Миколаєва та Херсона і розмірковує над тим, чи слідувати іншим країнам і взяти на себе зобов’язання відновити зруйновану інфраструктуру на «усиновленій» частині України.

Про це пише видання Crikey, передає Інше ТВ.

Пропозицію допомогти відбудувати зруйновану інфраструктуру на півдні України вперше обговорили іноземні та українські посли на зустрічі в липні в Києві з Президентом України Володимиром Зеленським, а невдовзі після цього її вніс до уряду Австралії посол України в Австралії Василь Мирошниченко. Більш детальна пропозиція була подана наприкінці минулого місяця.

Мирошниченко розповів Crikey, що запропонував Австралії об’єднатися з Данією, щоб взяти на озброєння Миколаївську область на півдні, яка зазнає майже постійних обстрілів з боку російських військ, хоча й залишається під контролем України. Австралія також може об’єднатися з Нідерландами, щоб допомогти відбудувати сусідній Херсон, окупований Росією. І Миколаїв, і Херсон омиваються Чорним морем.

«Логіка полягала в тому, що через те, що це морський район, і він знаходиться на Чорному морі, знадобиться велика допомога у відбудові портів і будівництві суден, що є областю знань для Австралії, – сказав український посол. – Тут тривають важкі бої, але ми плануємо розширити реконструкцію Херсона, коли ми його відвоюємо».

Мирошниченко також запропонував Австралії та Новій Зеландії об’єднати зусилля в рамках ініціативи Anzac: «Стільки промислових робіт доведеться зробити для відновлення шкіл, лікарень і комунальних послуг».

Херсон був у центрі уваги Росії з початку вторгнення. Значна частина зібраного в Україні зерна транспортується Дніпром до чорноморських портів. У регіоні також розташовані сонячні електростанції та вітряні електростанції, які привабили інвесторів зі Швеції, Катару та Іспанії. Є побоювання, що ці заводи були знищені або пограбовані.

За оцінками українського уряду, існує понад 86 000 пошкоджених об’єктів, починаючи від будинків і закінчуючи транспортом, медичними закладами та школами. Трохи менше половини з них знаходяться в деокупованих районах і потребують термінового відновлення, включаючи 373 школи та дитячі садки та 148 лікарень і клінік.

Україна не просто шукає федеральних урядів для фінансування своєї реконструкції: Мирошниченко сказав, що сподівається, що українські муніципалітети зможуть співпрацювати з іноземними муніципалітетами, місцевими та державними органами влади, приватними підприємствами та окремими донорами для збору коштів для відновлення конкретної інфраструктури.

Представник Міністерства закордонних справ і торгівлі Австралії повідомив Crikey, що уряд працюватиме з партнерами, щоб підтримати Україну, та розгляне всі офіційні запити про подальшу допомогу: «Уряд Австралії продовжує співпрацювати з нашими українськими колегами та визнає значні проблеми, пов’язані з відновленням України».

Як повідомляло Інше ТВ, Данці по-своєму беруться відбудовувати Миколаїв. В що будуть вкладати гроші (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube