У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів. Вони стануть профнепридатними, кажуть експерти


12:0220.09.2022

Навчальний центр авіакомпанії Turkish Airlines більше не навчатиме російських пілотів на тренажерах імітації польоту. Причиною цього стали європейські санкції.

Про це повідомляє The Insider.

Російські пілоти більше не зможуть проходити підготовку на тренажерах імітації польоту (FSTD) у турецькому навчальному центрі Turkish Airlines. Центр надіслав відповідне повідомлення, про це повідомляє Telegram-канал “Авиаторщина”. Пілот однієї з російських компаній підтвердив The Insider достовірність листа.

У ньому повідомляється, що у зв’язку з посиленням санкцій Європейського агентства з безпеки польотів (EASA), яке сертифікувало всі тренажери FSTD, навчальний центр Turkish Airlines змушений припинити роботу з компаніями з Росії.

За словами опитаних The Insider авіаційних експертів, які побажали залишитися анонімними, будь-які особи та організації, які співпрацюють з авіакомпаніями з РФ, ризикують потрапити під вторинні санкції. Якщо авіаційний навчальний центр у Туреччині продовжить навчати російських пілотів, EASA може відкликати його сертифікат. За Turkish Airlines неминуче підуть й інші навчальні центри, стверджують експерти.

“Є ймовірність, що навчальний центр Turkish Airlines не буде єдиною організацією, яка відмовила пілотам російських авіакомпаній у підготовці. Зрозуміло, що є навчальні центри авіакомпаній Близького Сходу – ці країни поки що не приєдналися до санкцій, тож у якомусь центрі Emirates наші пілоти зможуть проходити підготовку. Але це далі і, найімовірніше, дорожче, якщо Emirates не буде демпінгувати”, – каже експерт.
За словами співрозмовників, відмова турецьких партнерів від співпраці – серйозний удар по системі підготовки та підтримки кваліфікації пілотів у РФ. Саме в Туреччині проходили навчання росіяни на тих тренажерах, які після закриття Європи виявилися недоступними. Навіть за регулярної практики польотів тренажерна підготовка залишається для пілотів обов’язковою. На найпоширеніші типи магістральних літаків сімейства Airbus A320 і Boeing B737 у РФ є тренажери. З іншими типами лайнерів ситуація складніша.

“На далекомагістральний тип, такий як Boeing B777, наприклад, у Росії немає тренажерів, – стверджує експерт. – А без навчання навіть за наявності придатних до польотів літаків B777 літати на них безпечно не вийде. Пілоти втратять кваліфікацію і не матимуть допуску до польоту на цих машинах, згідно з авіаційними правилами РФ. Це стосується і інших типів іноземних літаків, які незабаром можуть залишитися без кваліфікованих пілотів. Наприклад, для новітнього літака Airbus A350, який є тільки в “Аерофлоті”, в Росії теж немає жодного тренажера”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube