“Вкласти гроші в китайські активи відносно легко, а вивести назад – ні”. Російські резерви опинились у у китайському “капкані”


08:3305.09.2022

Російська влада вклала 17% власних золотовалютних резервів у юань, але тепер змушена визнати, що вивести кошти з китайських активів просто так неможливо.

Про це інформує газета The Moscow Times.

“Продаж юанів, в які на 1 січня було вкладено понад $100 млрд із ЗВР (золотовалютного резерву – ред.), потребує окремої угоди з Китаєм. Про це йдеться в презентації Центрального банку РФ, підготовленої для наради з урядовцями про подальшу долю резервів і плани наповнити їх “дружніми” валютами”, – зазначається у статті.

Згідно з документом, який цитує видання, влада РФ обговорює можливість додаткового придбання юанів та інших “м’яких” валют на $70 млрд. При цьому ЦБ РФ визнає, що після введення санкцій та заборони на операції з доларами та євро знайти активи для ЗВР непросто.

Вибір обмежується нечисленними “дружніми” країнами.

“Але турецька ліра не може вийти зі “штопору” хронічної девальвації та за 10 років втратила 90% вартості. А дірхам ОАЕ, згідно з презентацією, схильний до “політичних ризиків”: в Емірати зачастили американські чиновники, які вимагають не перетворювати Дубай на хаб для обходу санкцій”, – зазначає The Moscow Times.

Залишається хіба що юань, але з ним є проблема: “вкласти гроші в китайські активи можна відносно легко, а вивести назад – ні”.

“Для цього потрібен дозвіл китайської влади, а “його буде дуже складно отримати в кризу”, вважають у ЦБ”, – підкреслює The Moscow Times.

Таким чином, наразі у китайському “капкані” опинилися останні незаморожені резерви Росії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube