Токаєв оголосив перевибори в Казахстані: що це означає для України і чому він не стане новим Лукашенко (ФОТО)


10:2502.09.2022

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив дострокові вибори. З початку повномасштабної війни в Україні він зробив низку кроків урозріз із політикою РФ, але його країна, як і раніше, залишається членом російського військового блоку ОДКБ та економічного ЄврАзЕС.

Казахстан намагається будувати багатовекторну зовнішню політику, але вибратися з капкана диктатора Путіна йому буде складно.

“З Путіним Токаєв жодних зв’язків не рватиме, але другим Лукашенком ставати не збирається, він хоче залишатися порядним в очах інших країн, – пояснює політолог із Казахстану Досим Сатпаєв. – Це створює певні можливості для відносин з Україною”.

Що відбувається в Казахстані та як перевибори можуть вплинути на контекст війни Росії проти України – у короткому розборі LIGA.net.

ЩО СТАЛОСЯ. Токаєв уже восени пропонує провести дострокові вибори президента Казахстану (замість планових виборів у 2024 році), а до середини 2023 року – переобрати також парламент, місцеві ради та сформувати новий уряд.

Термін повноважень президента Токаєв хоче збільшити – з п’яти до семи років, але заборонити переобиратись на другий термін. Крім того, він анонсував одноразову амністію для учасників січневих протестів у Казахстані, які були придушені за допомогою російських силовиків. Але амністія не торкнеться головних фігурантів протестів.

Токаєв реагує на запит про перезапуск політичної системи та хоче перепідтвердити свій мандат. Для цього йому потрібно показати підтримку, пояснює експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілія Куса. Тобто він розраховує знову стати президентом.

Глобально – у Токаєва з’явився шанс вийти з тіні експрезидента Нурсултана Назарбаєва, перестати сприйматися як його наступник та стати якісно новим лідером, пояснює експерт.

"У капкані Путіна". Токаєв оголосив перевибори в Казахстані: що це означає для України

Токаєв не вигадав нічого нового, пояснює  казахстанський опозиціонер і журналіст Айдос Садиков. На його думку, Токаєв хоче “перепризначити себе” на новий термін і повторює схему Назарбаєва, який кілька разів змінював Конституцію, щоб переобиратися.”Після січневої революції ситуація у Токаєва – дуже нестійка. Народ вважає його винуватцем масових розстрілів та введення до країни іноземних інтервентів. Токаєв розуміє, що якщо вибори пройдуть у 2024 році, то, навіть із його ресурсом, продовжити повноваження буде складно”, – каже Садиков.

Амністією Токаєв хоче знизити напругу: показати, що він “хороший президент” і готовий до нової суспільної угоди, вважає Куса. Йому потрібна гілка миру, яку можна простягнути хоча б частині опонентів.

Рішення Токаєва про перевибори має більше внутрішніх причин – соціально-економічне становище та ситуацію з елітами, каже Сатпаєв. Президент побоюється, що деякі елітні групи, пов’язані з Назарбаєвим, можуть взяти реванш, – якщо не провести вибори зараз, коли до них ніхто не готовий.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Токаєв не підтримав (принаймні публічно) повномасштабне вторгнення Росії до України і зробив низку кроків, які йдуть всупереч із політикою та пропагандою Кремля.

На економічному форумі у Санкт-Петербурзі він навіть нібито відмовився від російського ордена і не визнав незалежними створені Кремлем терористичні організації ЛНР та ДНР. За це йому ще особисто подякував президент Володимир Зеленський.

Токаєв обіцяв допомогти Європі з енергоносіями та заявив про плани транспортувати нафту в обхід Росії, а Казахстан уже переманив до себе десятки компаній із РФ. Крім того, Казахстан заборонив георгіївську стрічку та перейменував акцію “Безсмертний полк” до 9 травня – і кремлівська пропаганда записала країну до списку недругів.

З іншого боку, країна залишається членом військового блоку ОДКБ та економічного ЄврАзЕС, а Токаєв у серпні їздив до Путіна до Сочі.

Казахстан не хоче брати участь у протистоянні Росії із Заходом і рухається у бік більш багатовекторної політики, каже Куса.

За його словами, Путін пропонував Казахстану стати хабом для російських товарів, послуг і, “може, чогось більшого”, але Токаєв відмовився, щоб не піддати країну санкціям, не відрізати її від західних ринків.”Токаєв розуміє, що це ризики, токсична історія. Плюс він все ж таки продовжує політику, яку розпочав пізній Назарбаєв. Це політика не розриву зв’язків з Росією, а скоріше віддалення від РФ. Тому що… не можна критично залежати від одного центру сили”, – пояснив він.

Казахстан все одно залишається у сфері впливу Кремля, зазначає Садиков. Під час серпневого візиту до Сочі, швидше за все, Путін і дізнався про плани Токаєва на перевибори, каже Сатпаєв.

"У капкані Путіна". Токаєв оголосив перевибори в Казахстані: що це означає для України

Токаєв не може вийти ні з ОДКБ, ні з ЄврАзЕС, хоча це б розширило маневр для багатовекторності, зазначає політолог.

“Навряд чи Токаєв це робитиме. Вихід з ОДКБ Росія сприйме як ворожий крок. Будуть наслідки. Ми зараз уже бачимо, яка йде інформатака на Казахстан, на нього особисто”, – пояснив експерт.

ЩО ДАЛІ. Токаєв має всі шанси переобиратися і повторити шлях Назарбаєва, дострокові вибори стануть першим кроком, каже Куса.

На його думку, Казахстан рухатиметься у бік багатовекторності та прагматизму – продовжиться розрив зв’язків зі старою політикою, яка багато в чому ґрунтувалася на балансуванні між РФ, Заходом та Китаєм.

Але особливого зближення з Україною чи Заходом за Токаєва очікувати не варто, упевнений Садиков. Авторитарні режими Центральної Азії повністю залежать від підтримки РФ та Китаю, інакше – приречені на повалення.

Токаєв залишається значною мірою залежним від Путіна, зазначав в інтерв’ю YouTube-каналу Гіперборей політолог Сатпаєв. І не може “вибратися з капкана, в який свого часу Казахстан загнав Назарбаєв”.

Водночас Токаєв будуватиме контрбаланси РФ через Туреччину, Китай, Азербайджан та країни центральної Азії, вважає експерт. Він буде змушений враховувати підтримку України багатьма казахами та всіма силами намагатиметься позбавитися іміджу “другого Лукашенка” після січневих подій.

“З Путіним він жодних зв’язків не рватиме, але другим Лукашенком він ставати не збирається, він хоче залишатися порядним в очах інших лідерів. Це створює певні можливості для того, щоб підтримувати політичні та дипломатичні відносини з Україною”, – сказав Сатпаєв.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube