Комік переграв полковника КДБ, що сталося в Оленівці, роль спецслужб рф у війні в Україні, – інтерв’ю Ступака (ВІДЕО)


22:5120.08.2022

Російський диктатор Володимир Путін не розраховував, що президент України Володимир Зеленський, колишній комік, зможе його «переграти» під час повномасштабного вторгнення.

Але главі української держави це вдалося, переконаний колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

В інтерв’ю Радіо НВ військовий експерт розповів, як російські спецслужби готували повномасштабне вторгнення до України та чим займаються під час війни.

Зокрема йшлося про вбивство полонених “азовців”. Експерт вважає, що якби в Оленівці, де загинули полонені бійці “Азова”, дійсно стався вибух, то ліжок, на яких лежали загиблі, просто не було б.

“Спочатку з’явилася інформація, що нібито українці HIMARSом знищили своїх же військових. Маячня. Ми звикли до того, що росіяни постійно несуть маячню. Потім почали з’являтися додаткові фотографії, і це почало мене дуже сильно турбувати. Там тіла наших захисників. Деякі залишилися в ліжках, на цих нарах. Окремі залишки наших військових обгоріли повністю до кісток. Секундочку: начебто вибух, але обгоріли”, – зазначив експерт.

За його словами, у разі вибуху не було б обгорілих тіл.

“95% нар залишилися на місці. Покрівля трохи обвалилася, а зовні видно обгорілі вікна… якби був вибух, то ці нари розкидало б по стінах, знесло б частину конструкцій стін. Але все на місці. Тобто була пожежа”, – зазначив експерт.

Ступак також зазначив, що проти бійців “Азова” могли застосувати термобаричну або фосфорну зброю.

“Мені складно сказати, що саме це було. Розумію, що є величезний асортимент різних боєприпасів, якими можна зробити такий тактичний, локальний підпал, щоб наші військові так обгоріли. Це може бути якась термобарична або фосфорна зброя, але факт залишається: це не був вибух, це не був приліт систем залпового вогню або снаряда. Це саме був внутрішній умисний підпал наших військових”, – сказав експерт.

— Які структури в РФ займаються подібними спецопераціями з вбивства?

“Зараз є дві структури у РФ, які займаються безпосередньо українським питанням. Це, звичайно, ФСБ і працює Головне управління Генерального штабу РФ, колишнє Генеральне розвідуправління. Вони постійно конкурують. Політична розвідка РФ не причетна до українського питання, окупованих територій. Вона працює ззовні. Маю на увазі Службу зовнішньої розвідки під керівництвом того Наришкіна, якого Путін просто драв напередодні вторгнення. Прошу вибачення за сленг, але інакше не можу це висловити”, – зазначив експерт.

За словами Ступака, між ФСБ і розвідкою конкуренція на виживання.

“ФСБ і управління розвідки постійно конкурують, хто першим добіжить до свого шефа, до Путіна, і доповість якусь важливу інформацію. Хто перший щось отримав, хто перший запропонував якесь рішення, погладили по голові та, можливо, орден дали. Це не новина: вони так працюють ще з часів Радянського Союзу, коли КДБ і всі спецслужби конкурували один з одним. А тут це виведено в таку квінтесенцію, що, якщо хтось не доповів вчасно, чи не приховує він цю інформацію, потрібно його перевірити. Це не просто здорова конкуренція, а саме конкуренція на рівні виживання”, – зазначив експерт.

Експерт підтвердив заяву США, про те, що чисельність відділу ФСБ, що займається Україною, збільшилася приблизно з 30 офіцерів в 2019 році до 160 напередодні цього вторгнення.

“Була інформація про збільшення кількості співробітників. Але частково це пояснюється наступним. У Росії, як і в будь-якій країні з диктатурою, намагаються максимально розширити свої штати та це не завжди стосується спецслужб. Тобто, кожен керівник хоче бачити під собою серйозну вертикаль, бюрократичну складову”, – зазначив експерт.

Ступак також підкреслив, що кількість співробітників ФСБ було збільшено з певними цілями.

“Щодо ФСБшників. Думаю, що це частково було зроблено з метою отримання генеральських звань. Оскільки 30 осіб – це маленький підрозділ, а коли ти його розширюєш, тобі за штатом передбачається три заступники, персональний водій, генеральське звання. І з розширенням ти набираєш вагу: ти вже не просто керівник якогось підрозділу, А керівник з генеральським званням. Тобто для самооцінки вони це ще робили”, – зазначив експерт.

Разом з тим, експерт зазначив, що перед вторгненням в окупантів йшла серйозна підготовча робота.

“Відбувалася серйозна робота з підготовки. У них була (ми вже бачимо зараз) проблема з агентурою, з тією інформацією, яку вони давали російському [диктатору]. Інформація, можливо, була частково не перевірена або частково сфальсифікована, перекручена, яка переконувала Путіна в тому, що Україна впаде швидко”, – заявив експерт.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube