У ФСБ було 2 варіанти зміни влади в Україні, а для себе перед війною вони шукали квартири в Києві


13:4119.08.2022

Федеральна служба безпеки Росії підготувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва напередодні повномасштабного вторгнення в Україну. Про це повідомляється в розслідуванні газети The Washington Post.

Видання заявляє, що ФСБ тісно співпрацювала з відомими колаборантами і створила принаймні два проросійські уряди “в очікуванні” на випадок захоплення Києва після 24 лютого. Зазначається, що серед основних “союзників” ФСБ були колишній президент-утікач Віктор Янукович та підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук.

Медведчука видання називає “олігархом, який став одним із лідерів головної проросійської партії України після встановлення тісних відносин” з російським диктатором Володимиром Путіним.

Згідно з розслідуванням, Янукович очолював групу, яка зібралася в Білорусі на початку березня, щоб, можливо, спробувати повернути собі владу в Києві. Друга група, до якої увійшли колишні члени Партії регіонів, зібралася на тимчасово окупованих територіях півдня України.

Співробітники Федеральної служби безпеки Росії були настільки впевнені у швидкому краху України, що облаштовували житло у Києві в останні дні перед повномасштабним вторгненням РФ.

Як повідомляє The Washington Post, співробітники ФСБ були настільки впевнені, що захоплять владу у Києві, що останні дні перед війною витратили на облаштування житла у столиці. У повідомленнях, що перехопили українські спецслужби, йдеться про те, що ФСБ-шники запитували у своїх колег подробиці про квартири й інші місця, які вони можуть використовувати як конспіративні квартири, бази для операцій і просто житлові приміщення.

Офіційні особи заявляють, що за кілька днів до 24 лютого, інформатори ФСБ отримали наказ покинути Київ, але залишити ключі від своїх будинків для оперативників, які прибувають з Росії.

Представники західних та українських спецслужб заявили, що напередодні великої війни управління ФСБ, що спеціалізується на Україні, значно розширилося — чисельність відділу збільшилася до 160 офіцерів, коли у 2019 році там працювало лише 30.

Команди ФСБ були закріплені за регіонами України й мережами сплячих агентів усередині країни.

Видання зазначає, що попри неодноразові невдачі, керівництво ФСБ залишається на своїх позиціях, а відомство провело перегрупування, відправивши офіцерів на тримісячну ротацію до регіонів, окупованих російськими військами.

Офіційні особи США й інших країн заявили, що не бачили жодних доказів того, що Путін “навів порядок” у керівництві російських спецслужб або притягав до відповідальності високопосадовців, помилкові судження яких призвели до “дорогих” наслідків.

Директор ФСБ Олександр Бортніков і керівник “українського напрямку” відомства Сергій Бєсєда залишаються на своїх посадах, куруючи аспекти воєнних дій проти України.

Розслідування свідчить, що так званий Департамент оперативної інформації ФСБ багато років проводив таємні операції з проникнення в українські установи, підкупу проросійських політиків і недопущення виходу України з орбіти впливу Москви. Цей підрозділ безпосередньо замішаний у невдалому плані бліцкригу із захоплення України за кілька днів, оскільки його представники запевняли чиновників Кремля, що український уряд швидко впаде.

За словами представників західної розвідки, попри пильну увагу до України, ФСБ або не розуміла, наскільки затято опиратиметься Україна, або розуміла, але не могла передати таку незручну інформацію Путіну.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube