Перший корвет для України назвуть на честь гетьмана Івана Мазепи


15:1118.08.2022

Перший корвет класу Ada для Військово-морських сил Збройних Сил України носитиме ім’я запорізького гетьмана Івана Мазепи. Про це оголосила пресслужба президента.

“Постановляю: присвоїти <…> ім’я гетьмана Івана Мазепи й надалі іменувати цей корвет – корвет “Гетьман Іван Мазепа”, – йдеться в указі Володимира Зеленського за номером 586/2022.

Як пояснюється у тексті документа, це зроблено “з метою відновлення історичних традицій національної армії, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча”.

Нагадаємо, у липні 2021 року Україна підписала з Туреччиною угоду на будівництво двох корветів класу Ada. Будувати каркас почала Туреччина, завершувати будівництво корабля планувалося в Україні. Минулого вересня у Стамбулі заклали кіль для першого корвету. Формувати екіпажі почали ще 2021-го. Турецькі кораблі надійдуть на флот не раніше 2025-2030 років, хоча восени 2021-го на флоті заявили, що перший з них увійде до складу ВМС у 2024 році.

Нагадаємо також, що на початку лютого цього року ми повідомляли, що турецькі корвети добудовуватимуться у Миколаєві – на заводі «Нібулон».

Корвети Ada мають повну водотоннажність понад 2400 тонн. Максимальна швидкість – 29 вузлів, а дальність плавання – 3500 миль. Повний екіпаж – 106 осіб.

На корветах встановлено вісім протикорабельних ракет Harpoon, торпедні апарати для 324-міліметрових Mk.32 або Mk.46 (або Murene 90 Impact), є система захисту від торпедної атаки, артилерійська установка 76-мм Oto Melara Super Rapid, а також зенітно-ракетне озброєння RIM RAM (опрацьовано можливість встановлення французького комплексу VL MICA).

Для України їх будують з огляду на можливість переозброєння на нові зразки озброєння та з можливістю використання озброєння різних виробників. Тобто слоти під крилаті ракети підходять як для “гарпунів”, так і для ракет комплексу “Нептун”, турецької Atmaca, норвезької Naval Strike Missile та інших.

Кораблі оснащено сучасною системою бойового управління, навігацією, гідролокатором та системою РЕБ, є ангар для вертольота або безпілотних комплексів. Передбачено палубний майданчик для вильоту та посадки літальних апаратів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube