Фінляндія з вересня вдесятеро зменшить кількість віз, що видаються росіянам


14:2817.08.2022

Підставами для отримання віз у майбутньому залишаться лише навчання, робота та відвідування родичів.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

16 серпня у Фінляндії відбулося засідання міністрів, які обговорили можливість запровадження обмежень на видачу туристичних віз громадянам росії.

За підсумками переговорів голова Міністерства закордонних справ Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія обмежить отримання шенгенських віз до однієї десятої від нинішнього рівня. Зміни набудуть чинності у вересні. Формальне рішення про це має ухвалити МЗС.

– Після коронавірусу помітне збільшення турпотоку з росії, це у той час, коли ми намагаємось допомогти українським біженцям. Це недоречно, що Фінляндія стала перевалочним пунктом для відпустки в Європі, – зауважив Хаавісто.

Міністерство закордонних справ підготувало проект змін, згідно з яким пріоритетним напрямком стане видача віз по сімейних обставинах, для роботи чи навчання. Це має скоротити кількість туристичних віз, що видаються.

Глава МЗС також згадав запровадження спеціальних гуманітарних віз для росіян. Однак це питання ще потрібно опрацювати.

Хаавісто також додав, що час подання заяв на туристичні візи буде обмежено, наприклад, певними днями тижня або тимчасовим проміжком на день, тож невелику кількість віз росіянам таки видаватимуть.

Нововведення не вимагатимуть зміни законодавства. Хаавісто підкреслив, що Фінляндія дотримується правил Шенгену. Скорочення кількості віз фінською стороною не буде порушенням.

Фінляндія також підтримує зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з росією. Якщо угода буде скасована, ціна візи підніметься з 35 до 80 євро.

Хаавісто зауважив, що питання єдиної позиції ЄС щодо туристичних віз для росіян буде розглянуто наприкінці серпня.

Глава МЗС Фінляндії вважає, що російська сторона може відреагувати запровадженням власних обмежень.

Як повідомляло Інше ТВ, Обережно, двері закриваються. В рф – «ажіотажний попит» на шенгенські візи



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube