“Копайте траншеї” – Кулеба про перше повідомлення від США про війну, османську дипломатію Ердогана та недипломатичність Зеленського (ВІДЕО)


05:4516.08.2022

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що вперше він почув попередження про майбутнє повномасштабне вторгнення Росії від представника Держдепартаменту США ще у вересні минулого року. Про це він розповів у інтерв’ю Дмитру Гордону.

За його словами, українська влада почала отримувати “певний обсяг інформації” з приводу підготовки РФ до повномасштабного вторгнення з осені 2021-го – десь з жовтня.

“Перші дзвіночки у вересні були. Ми з Єрмаком були у Вашингтоні, і нам почали подавати перші сигнали. Ми були на одній зустрічі у Держдепі, але не з державним секретарем. І людина прийшла, сіла, чашку кави поставила: “Ну що, хлопці, копайте траншеї”. Ось так я вперше почув… Але це було все – тобто, на питання про те, на підставі чого такі висновки, жодного підтверджуючого фактажу ми не отримали”, – сказав Кулеба.

Він не відповів, хто саме озвучив таке попередження, але підтвердив, що це “досить висока особа”, другого управлінського рівня у Держдепі.

Водночас, як наголосив глава МЗС, тоді все ще існував “нормандський формат”, і партнери закликали “не провокувати” Росію та “не давати їй жодного приводу”.

Це були “перші ластівки”, зазначив Кулеба. У жовтні, за його словами, проаналізувавши всю інформацію, він усвідомлював, що війна буде, але думав, що вона буде локальною – на Донбасі.

 Дмитро Кулеба також розповів про свою зустріч із Президентом США Джо Байденом 22 лютого – за два дні до повномасштабного вторгнення Росії. Тоді американський президент повідомив, що “невдовзі все розпочнеться”, але запевнив у підтримці України Штатами “до упору”.

Кулеба наголосив, що зустріч Байдена з міністрами інших країн сама по собі є нетиповою. Також, за його словами, “якщо ти не президент іншої країни, тобі до останнього моменту не підтверджують зустріч із Байденом”, тому він не знав, з ким саме відбудеться зустріч у Білому домі.

“Тут відчиняються двері і виходять…. Всі, що називається внутрішнє коло Байдена, – всі вони виходять один за одним. Хтось у погонах, зірках, хтось просто в костюмах. І вони виходять, і кожен на мене дивиться в буквальному сенсі прощальним поглядом. Як, якби щойно відбувся консиліум лікарів, і там вирішили, що у вас четверта стадія раку. Кожен із них зробив так: потиснув мені руку, зробив такий співчутливий видих і пішов далі”, – розповів Кулеба, наголосивши, що це була нарада щодо України.

Після цього главу МЗС повели до кабінету Байдена. Вони мали 40-хвилинну розмову, під час якої президент США повідомив про останні розвіддані, що “невдовзі все розпочнеться”.

“Він сказав: “Буде війна. Ми будемо з вами до упору, до кінця”. Але Байден – це, звісно, авторитетне джерело інформації, він президент. Але у нас на руках на той момент було багато шматочків іншої інформації – наприклад, що в НАТО відбулося обговорення перспектив України у разі повномасштабної війни. І загалом усі погодилися, що 72 години, – і кінець Україні. Тобто тобі каже Байден, що ми з вами до кінця, а там уже десь сиділи люди і порахували, що до кінця – 72 години”, – сказав Кулеба.

Після закінчення цієї зустрічі з Байденом глава МЗС відвідав Держдеп, де йому показали вже конкретні дані про майбутнє вторгнення – “точки” з аеродромами, де стояли підготовлені до зльоту російські вантажні літаки. Кулеба сказав, що передав цю інформацію президенту Володимиру Зеленському: “Президент на той момент уже не спав, не їв, жив у цьому процесі. Сказав: “Добре. Це теж враховуємо у загальній картинці”.

На думку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, політика Туреччини пояснюється “традиціями османської дипломатії” – допомога Україні не суперечить веденню справ із Росією. Так Кулеба відповів на запитання, чому президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган продовжує зустрічатися з російським диктатором Володимиром Путіним.

“Стародавні традиції османської дипломатії ніхто не скасовував. Тобто, якщо коротко сказати про Туреччину, про її зовнішню політику зараз, то це співпраця у військово-технічній сфері з Україною та співпраця у торговельно-економічній сфері з Росією”, – сказав Кулеба.

Глава МЗС додав: “Тобто допомагаючи нам протистояти Росії на фронті – об’єктивно це Туреччина робить, вони заробляють гроші на Росії”. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube