Сьогодні Радбез ООН розгляне питання безпеки Запорізької АЕС


09:3811.08.2022

Рада Безпеки ООН у четвер, 11 серпня, розгляне питання безпеки Запорізької АЕС у зв‘язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Секретаріаті Радбезу ООН.

Зазначається, що формально ініціатором скликання Радбезу ООН виступає росія.

Водночас, за словами дипломатів, з якими спілкувався кореспондент Укрінформу, росія вдалася до цього кроку через «хисткість своєї позиції, оскільки саме вона, окупувавши частину України й захопивши АЕС, створює загрози, пов‘язані з ядерною безпекою». Ця проблема постійно порушується на конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходить у Нью-Йорку з 1 по 26 серпня.

«Таким чином росія намагається процедурними питаннями (бо нібито вона ініціює обговорення) перекласти вину на Україну, але нічого в неї не вийде», – наголосив один із дипломатів.

За даними секретаріату РБ, імовірно, доповідатиме про ситуацію гендиректор МАГАТЕ Маріано Ґроссі, який перебуває у відпустці, але може перервати її для участі в засіданні. Таке бажання висловив Китай, який головує у серпні в Радбезі.

Засідання розпочнеться о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом). Ухвалення жодних рішень з цього питання не очікується через позицію рф, яка вважається постійним членом РБ і має право вето.

Своєю чергою в Офісі Президента України прокоментував ініціацію російською федерацією засідання Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй через ситуацію на Запорізькій АЕС.

“росія захоплює найбільшу АЕС Європи, бере в заручники персонал, мінує стіни, зберігає зброю в цехах, обстрілює зі станції міста. Але “провокує катастрофу Україна?” кремль хоче ініціювати чергову дешеву виставу в стінах ООН, але забуває: світ не працює за правилами російського телебачення”, — зазначив у Твіттері радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Як повідомляло Інше ТВ, G7 вимагає негайного повернути контроль над ЗАЕС Україні. Заява



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube