Шок. Турецькі фани на матчі проти Динамо славили Путіна (ФОТО, ВІДЕО)


20:1728.07.2022

У другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА турецький “Фенербахче” програв київському “Динамо” з рахунком 1:2.

Під час матчу в Стамбулі глядачі чули скандування імені Володимира Путіна з боку частини турецьких вболівальників, перелає ВВС.

Це викликало обурення як в української влади, так і в багатьох українців, зокрема кримських татар, та й у самих турків. Вони активно виливають своє обурення у соцмережах.

На скандування під час матчу імені президента Росії, який 24 лютого розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, відреагувало українське міністерство закордонних справ.

“У матчі кваліфікації Ліги чемпіонів вболівальники “Фенербахче” скандували ім’я президента Росії Владіміра Путіна, а вболівальники київського “Динамо” – ЗСУ. ЗСУ перемогли Владіміра Путіна на турецькому полі з рахунком 2:1. Надавали стусанів в Туреччині, надають і в Україні”, – написав у фейсбуку речник МЗС Олег Ніколенко.

Він порадив турецьким фанатам бути на боці переможців.

Головний тренер київського “Динамо” Мірча Луческу через поведінку турецьких фанів проігнорував післяматчеву пресконференцію.

“Все було в межах нашого плану. Це спрацювало, ми перемогли. Але ми не могли врахувати поведінку вболівальників. На жаль, я не очікував такого”, – цитує Луческу видання Fanatik.

мірча луческу
Підпис до фото,Тренер “Динамо” Мірча Луческу не очікував такої поведінки турецьких фанатів

Колишній депутат і очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров написав, що кілька годин після закінчення матчу не міг прийти до тями “через сором” від побаченого.

“Невігласи, мерзотники, тварюки …. це найперші слова, які прийшли мені на думку, коли у відповідь на забитий футболістом української команди “Динамо” (Київ) гол у ворота “Фенербахче”, тисячі його фанатів стали волати до імені Путіна – міжнародного злочинця та вбивці”, – написав він у фейсбуці.

Лідер кримських татар впевнений, що “демонстрацією свого невігластва та виявом доброзичливості” до Путіна фанати “Фенербахче” відкрили дорогу недоброзичливцям Туреччини для політичних спекуляцій.

“Я відчуваю тяжкий тягар ганьби на своїх плечах від безсоромності, вчиненої не мною, але громадянами країни, близької мені з мови, культури, віри”. – додав він.

Чубаров висловив надію, що керівництво “Фенербахче” та його фанати публічно вибачаться за образу почуттів українців, які протистоять російській агресії.

Гравці "Фенербахче" на полі
Підпис до фото,Гравці “Фенербахче” перед грою

Посол України у Туреччині Василь Боднар також прокоментував матч, назвавши футбол чесною грою, де перемагає сильніший.

“Дуже сумно чути слова підтримки від прихильників “Фенербахче” російському вбивці та агресору, який розбомбив нашу країну. Я вдячний дружньому турецькому народу за підтримку України та оцінку неадекватних дій уболівальників”, – написав він у твіттері.

Журналіст Осман Пашаєв, який перебуває в Туреччині, після матчу описує свою розмову з поліцейським, який звинуватив у такій поведінці турецьких фанатів українських гравців, “які розбили мрію”.

“Це лише гра, брате, я не уявляю, щоб хтось з нас через програш туркам почав вигукувати Абдуллах Оджалан або ПКК (курдська робітнича партія визнана терористичною у всіх цивілізованих країнах)”, – проводить аналогію журналіст.

Багато користувачів твіттеру, зокрема й турецьких, висловили обурення.

“В Україні загинули сотні невинних людей. Фанати “Фенербахче”, що грає із українцями, скандують “Ооо Володимир Путін” лише тому, що він ворог України. Ми зганьбилися перед світом. Дякую”, – написав у твіттері турецький журналіст Ібрагім Едебалі.

Деякі користувачі закликають УЄФА виключити “Фенербахче” з європейських турнірів на 5 років.

Своєю чергою британська преса вийшла з промовистими статтями про вчорашній турецько-український матч: Daily Star: “Огидні фани”, The Sun: “Хворі фанати Фенербахче”, Daily Mail: “Ганьба!”.

Реакція турецького клубу

Спортивний клуб “Фенербахче” майже через добу відреагував на вигуки фанатів клубу. Там заявили, що клуб не може нести відповідальність за реакцію, яка може виникнути на трибуні під час матчу.

Тому, на думку “Фенербахче”, покладати відповідальність за такі дії на увесь клуб і його фанатів несправедливо.

“Ми хотіли б ще раз підкреслити наше повідомлення, яке ми передали всіма нашими офіційними каналами: Війна – це не хоробрість, це боягузтво! Ні війні”, – йдеться в повідомленні на офіційному сайті клубу.

“Фенербахче” також наголосив, що спорт і політика завжди повинні бути окремо одне від одного.

Київське “Динамо”, тим часом, пройшло в третій раунд відбору до групового етапу Ліги чемпіонів.

Наступний відбірковий матч “Динамо” зіграє з австрійським “Штурмом” на початку серпня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube