“Шалена операція” – Грозєв про звинувачення ФСБ у спробі викрадення військових літаків українськими розвідниками


07:1426.07.2022

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, якого російська пропаганда оголосила нібито співучасником операції українських спецслужб, розповів 25 липня у Twitter, що боротьба з “підкупом” російських пілотів стала “серйозною помилкою” для ФСБ, внаслідок якої ненавмисно розкрили особи десятків російських офіцерів контррозвідки, їхні методи роботи та агенти під прикриттям.

Про це повідомляє Гордон.
Російське пропагандистське агентство ТАСС із посиланням на Центр громадських зв’язків ФСБ Росії повідомляло, що “операцією” української військової розвідки щодо нібито викрадення російських військових літаків займалися спецслужби НАТО.

За версією ФСБ, співробітники Головного управління розвідки України, “діючи від імені політичного керівництва своєї країни, намагалися завербувати за грошову винагороду та гарантії набуття громадянства однієї з країн Євросоюзу російських військових льотчиків”.

План, як стверджують, передбачав, що завербовані російські льотчики мали вивести літаки на аеродроми, які контролює Україна.

Російські пропагандистські ЗМІ також стверджували, пише “Радио Свобода”, що до операції, за версією російської контррозвідки, міг бути причетним розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. У сюжеті пропагандистського телеканала “Россия 24” показали фрагмент листування, який приписують розслідувачу, в якому стверджують, що Грозєв нібито знайшов двох кур’єрів для передавання грошей російському льотчику, котрий погодився на викрадення.

Штурмана літака, як повідомляють, мали отруїти клофеліном. В офіційному повідомленні ФСБ цих подробиць немає.

Також росЗМІ публікували відео, де, як стверджують, співробітник української розвідки обіцяє до $2 млн за викрадення літака.

У коментарі “Радио Свобода” Христо Грозєв заявив, що не брав участі в жодних операціях спецслужб. Він пояснив, що Bellingcat знімала документальний фільм-розслідування про те, як українські спецслужби та ФСБ ведуть гру, намагаючись обдурити одне одного. За словами журналіста, розслідування мають незабаром опублікувати.

У себе у Twitter Грозєв розповів подробиці “операції”, яку назвав “одною з найшаленіших контр-контррозвідувальних операцій усіх часів”.

“Традиційно поєднуючи сфальшовані “докази” з вільно інтерпретованими фактами, ФСБ також звинуватила мене особисто у причетності до змови щодо захоплення літаків (на фото: повністю сфальшоване повідомлення, звичайно ж, у мене ніколи не було британського номера)”, – написав він.

Грозєв стверджує, що спроба викрадення літаків справді була, але організувало її не ГУР Міноборони України, а група колишніх українських “оперативників”.

Вони були знайомі співробітникам Bellingcat відтоді, як українські спецслужби намагалися виманити бійців ПВК “Вагнер” із Білорусі у 2020 році. Bellingcat знімала документальний фільм про їхню нову операцію, заявив розслідувач.

Грозєв нагадав, що у квітні 2022 року в Україні ухвалили закон про винагороду за добровільне передання ЗСУ бойової техніки держави-агресора. Він повідомив, що українські оперативники вирішили звернутися до російських льотчиків із пропозицією, яка базувалася на цьому законі. Тоді ж про цю ініціативу дізналася команда Bellingcat і почала знімати документальний фільм.

За його словами, кілька російських льотчиків вийшли на зв’язок з “оперативниками” й надіслали фото з кабін своїх літаків. Але незабаром тон листування змінився, із чого українці зробили висновок, що тепер пілоти спілкуються під керівництвом контррозвідки ФСБ.

Зокрема, цю версію підтверджувало те, що один із пілотів раптово попросив евакуювати з Росії не його дружину, а коханку. Вона потай від нього підтримувала зв’язок із ФСБ, стверджує Грозєв.

У якийсь момент розслідувач, за його словами, зрозумів, що операція перетворилася на “подвійну гру”, в якій кожна сторона намагається вивідати в іншої максимум інформації та передати максимум дезінформації.

“[Гра] добігла кінця, коли у ФСБ зрозуміли, що ніхто не з’явиться на жодну із запропонованих зустрічей і що їх розкрили. Й українці зрозуміли, що і справжнього пілота вони, найімовірніше, не отримають”, – написав Грозєв.

Він додав, що під час спроби припинити українську операцію ФСБ “ненавмисно розкрила особи десятків офіцерів контррозвідки, їхні методи роботи та їхніх агентів під прикриттям”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube