Не пролетарі. У Комуністичної партії України майна на мільйони. Що конфіскують (ІНФОГРАФІКА)


22:4422.07.2022

Комуністична партія в Україні — найбагатша з-поміж заборонених проросійських партій: конфіскація її майна може принести державному бюджету України десятки мільйонів гривень, свідчить дослідження громадської організації «Рух Чесно».

Конфіскувати майно КПУ мають на основі липневого рішення Восьмого апеляційного суду Львова про заборону діяльності цієї партії. Усе майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень має бути передане у власність держави. 

Згідно із ухвалою про забезпечення позову, партія володіє 61 об’єктом нерухомості — квартирами, офісами, гаражами та навіть земельними ділянками.

Не пролетарі. У Комуністичної партії України майна на мільйони. Що конфіскують (ІНФОГРАФІКА) 1

Загалом площа офісів та квартир партії перевищує 4,5 тисячі квадратних метрів. В ухвалі суду відсутні дані про площу приміщень, які належать партії, але «Руху Чесно» вдалося порівняти ці дані із звітом партії за 4 квартал 2019 року. В ухвалі суду вказано одразу 10 об’єктів нерухомості, яких немає у партійній звітності, тож загальна площа майна партії суттєво більша за вказані 4,5 тисячі м².

Одне з найбільших приміщень (майже 800 м²) КПУ має у Києві поруч зі станцією метро Політехнічний інститут. Будинок на вулиці Гаврилишина, 7 складається з двох частин: 7-поверхової та 2-3 поверхової. Із наявних даних складно сказати, які саме приміщення у цьому будинку належать партії. Втім, зважаючи на площу, воно в будь-якому випадку є цінним.

Не пролетарі. У Комуністичної партії України майна на мільйони. Що конфіскують (ІНФОГРАФІКА) 3

Нерухомість КПУ розкидана по всій країні — від Закарпаття до Луганщини й від Криму до Сумщини. Найбільше об’єктів партія має на Донеччині, Луганщині та у Криму. Лише у Сімферополі на вулиці Долгоруковській партія має сім квартир та офісів. На цей момент більшість нерухомості комуністів перебуває на тимчасово окупованих територіях (34 з 61 об’єктів).Читайте також: В СДПН вважають, що Шредер повинен покинути партію через свою «неприпустиму» позицію щодо Путіна

Не пролетарі. У Комуністичної партії України майна на мільйони. Що конфіскують (ІНФОГРАФІКА) 5

Водночас під конфіскацію може попасти не все майно КПУ. При верифікації даних виявлено кілька об’єктів, які фігурують у звітності партії за кінець 2019 року й відсутні в ухвалі суду. Йдеться про невелику квартиру в центрі Горішніх Плавнів (20,8 м²) та нежитлове приміщення в смт Любешів, Волинської області на 216 м². Приміщення на Волині партія могла продати на початку 2021 року, але квартира у Горішніх Плавнях досі перебуває у власності партії. Інформацію про ці об’єкти «Рух Чесно» передав Міністерству юстиції.

Комуністична партія – також єдина заборонена партія в Україні, яка володіє автомобілями. Згідно із даними ухвали, у власності партії є 16 авто. Йдеться передусім про вітчизняні “Славути” (ЗАЗ-110307) 2004-2008 років випуску. Також, партія має дві “Газельки”. Найновішою в автопарку КПУ є LADA Samara 2012 року виробництва.Читайте також: Заборона «ОПЗЖ» не завадить її членам переобратись знову до ВРУ — «Чесно»

Не пролетарі. У Комуністичної партії України майна на мільйони. Що конфіскують (ІНФОГРАФІКА) 7

Зважаючи на вік автомобілів та їхній невідомий технічний стан, оцінити вартість автопарку КПУ неможливо. “Славута” на профільних сайтах стартує від кількох сотень до кількох тисяч доларів. Складно сказати також, і де перебувають ці машини. Принаймні шість із них належать партійним осередками з Донеччини і Луганщини, тому цілком ймовірно, що знаходяться на окупованих територіях.

Загальну вартість майна КПУ, яке в перспективі перейде у державну власність, оцінити складно, адже частина з нього в окупації, частина в невідомому стані, а частина розташована у маленьких містечках та селах. «Втім за рахунок об’єктів в облцентрах та у столиці вартість цього майна може сягати десятків мільйонів гривень», – підкреслюють активісти.

Нагадаємо, 20 березня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення діяльності низки політичних партій. Серед заборонених судом партій: ОПЗЖ, “Опозиційний блок”, Партія Шарія, “НАШІ”, “Блок Володимира Сальдо”, Соціалістична партія України, “Держава”, “Соціалісти”, “Справедливість та розвиток”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил”,  Прогресивна соціалістична партія України та “Русь Єдина” (Партія політики Путіна).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube