«Прем’єр-міністр» Придністров’я Олександр Розенберг має паспорт України, дочку в Одесі і зятя в ОПЗЖ (ФОТО, ВІДЕО)


19:2328.06.2022

Новопризначений «прем’єр-міністр» невизнаного Придністров’я Олександр Розенберг регулярно їздить в Україну та має дочку в Одесі. Остання кілька років тому одружилася з одеситом Євгеном Філоновим, який у 2020 році став депутатом Одеської обласної ради від проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ).

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Слідства.Інфо» та RISE Moldova: «Кремлівський посіпака з українським паспортом».

Нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи визнала Придністров’я зоною російської окупації. Одним із ватажків псевдореспубліки є 54-річний Олександр Розенберг. Місяць тому його призначили так званим «прем’єр-міністром» Придністров’я за ініціативою самопроголошеного «президента» регіону Вадима Красносельського.

Олександр Розенберг родом із Вінничини. З початку 2000-х він працював так званим «службовцем» у Придністров’ї. А останні десять років керував Тираспольським хлібокомбінатом, який входить у бізнес-корпорацію «Шериф» місцевого олігарха Віктора Гушана.«Прем’єр-міністр» Придністров’я Олександр Розенберг має паспорт України, дочку в Одесі і зятя в ОПЗЖ (ФОТО, ВІДЕО) 1

Новопризначений «прем’єр-міністр» самопроголошеного Придністров’я Олександр Розенберг

Журналісти дослідили дані про перетин Розенбергом українсько-молдовського кордону, які отримали від джерел. Згідно з отриманими даними, у 2017-2020 роках він понад 50 разів перетинав український кордон, використовуючи закордонний паспорт за номером «CD 038088». У Міністерстві закордонних справ України на журналістський запит відповіли, що такий паспорт громадянина України справді існує і він був виданий на початку 2014 року.«Прем’єр-міністр» Придністров’я Олександр Розенберг має паспорт України, дочку в Одесі і зятя в ОПЗЖ (ФОТО, ВІДЕО) 3

Відповідь Міністерства закордонних справ України на журналістський запит

Отримані від джерел документи також свідчать, що Україну часто відвідує й молодший брат Розенберга — 50-річний Сергій. Щоправда, як громадянин Молдови. У 2017-2020 роках він щонайменше 50 разів перетинав український кордон.

Сергій раніше не відмовляв собі в публічних жартах щодо захоплення Росією південно-східних областей України. Наприклад, картинка, на якій зображено діалог експрезидента України Петра Порошенка і ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель:

– Петя, ты уже решил, что подарить Путину на День рождения? 

—  Да вот думаю… может, Харьковскую область?

— Подари лучше Одесскую. Харьковскую он и так заберет.«Прем’єр-міністр» Придністров’я Олександр Розенберг має паспорт України, дочку в Одесі і зятя в ОПЗЖ (ФОТО, ВІДЕО) 5

Допис зі сторінки Сергія Розенберга

Як свідчать фото із соцмереж, Сергій Розенберг у 2016-му «засвітився» на форумі, організованому так званою владою Придністров’я та путінською партією «Единая Россия». Судячи зі світлин, там був присутній і самопроголошений «президент» Вадим Красносельський.

За допомогою соцмереж журналісти змогли встановити доньку так званого «прем’єра» Придністров’я, яка нині, схоже, проживає в Одесі. 27-річна Валентина Розенберг взяля прізвище чоловіка — Євгена Філонова. Останній — нині 34-річний бізнесмен родом з Одеси. За даними аналітичної системи YouControl, він контролює групу компаній, які працюють у різних сферах: будівництво, нерухомість, фінансові послуги, торгівля різноманітними товарами.

Філонов також є українським політиком — він депутат Одеської обласної ради і обраний від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ).«Прем’єр-міністр» Придністров’я Олександр Розенберг має паспорт України, дочку в Одесі і зятя в ОПЗЖ (ФОТО, ВІДЕО) 7

Донька Олександра Розенберга та її чоловік Євген Філонов — депутат Одеської обласної ради, обраний від ОПЗЖ

Є низка випадків, коли представники ОПЗЖ після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну,почали співпрацювати з окупантами. Лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука українські правоохоронці затримали понад два місяці тому під час спроби втекти з України. Діяльність самої ж партії — заборонили.

У Службі безпеки України на запит журналістів про український паспорт та візити Розенберга відповіли: «інформація відсутня».

У Раді національної безпеки та оборони України також заявили, що санкцій на так званого «прем’єра» Придністров’я не накладали і пропозицій таких не отримували.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube