Генсек ООН пропонує послабити санкції проти рф в обмін на відкриття експорту українського зерна, – WSJ


20:0617.05.2022

Генсек ООН Антоніу Гутерріш веде перемовини з росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українського зерна та запобігти глобальному дефіциту продовольства.

Як пише The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, в обмін на деблокаду зернових Гутерріш пропонує повернути на світовий ринок російський і білоруський калій, передає ЛБ.

Джерела видання вважають, що росія зараз не веде серйозних переговорів. За їхніми словами, Туреччина висловила готовність брати участь у домовленостях, в тому числі шляхом розмінування моря й управління судноплавством.

Представники росії та України при ООН відмовилися від коментарів.

В ООН побоюються, що через підрив сільськогосподарської промисловості України внаслідок війни та блокади українських портів Росією зростання цін та потенційний дефіцит можуть дестабілізувати ситуацію у бідних країнах, що залежать від українського зерна.

Колишні й нинішні чиновники кажуть, що Рада безпеки ООН навіть не може ухвалити резолюцію, спрямовану на вивільнення українського експорту зерна, оскільки РФ має право вето і, напевно, ним скористається.

Проте, пише видання, і без резолюції ООН, країни, які залежать від українського зерна, будуть тиснути на Москву, щоб дозволити хоча б обмежені поставки продукції у супроводі суден під прапорами міжнародних організацій або нейтральної чи дружньої до Росії країни.

За оцінками України, з моменту широкомасштабного вторгнення Росією було вкрадено і вивезено не менш як 400 тисяч тонн зерна.

Читайте: 9 з 10 українців опиняться за межею бідності у разі затяжної війни — ООН



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube