Сьогодні в Парижі відбудуться переговори в «нормандському форматі». Що відомо


09:4926.01.2022

У середу, 26-го січня, у Парижі відбудуться переговори “нормандської четвірки” на рівні політичних радників.

Представники країн вперше за довгий час зустрінуться в очному форматі.

Про це пишуть Новини.LIVE.

Політрадники лідерів України, Росії, Франції та Німеччини, зокрема, підготують до відновлення самітів глав країн.

Відомо, що темою переговорів стане виконання мінських угод та загроза ескалації конфлікту в Україні. Варто зазначити, що минула зустріч радників проходила у вересні 2020-го року в Берліні, а лідери “четвірки” востаннє збиралися у грудні 2019-го.

Україну представить голова ОП Андрій Єрмак, Росію – заступник глави адміністрації президента Дмитро Козак, Німеччину – радник канцлера Єнс Плетнер, а від Франції буде присутній радник Макрона Еммануель Бонн.

Відомо, що ініціаторами зустрічі були канцлер ФРН Олаф Шольц та французький президент Еммануель Макрон. На початку 2022-го року відбулися консультації радників Німеччини та Франції з Україною та РФ. Тоді стало відомо, що формат знову запрацював, а обговорювати хочуть, зокрема, питання про обмін полоненими, відведення важкої зброї та гуманітарні перспективи.

За словами Єрмака, розблокування переговорів є потужним сигналом. Він заявив, що під час зустрічі можуть обговорити залучення німецьких та французьких партнерів до верифікації режиму припинення вогню на Донбасі.

Він також наголосив, що Україна дотримається мінських домовленостей лише у власних інтересах та відповідно до норм міжнародного права.

Як повідомляло Інше ТВ, Зеленський заявив, що настав час переходити до наступальних дій у відстоюванні національних інтересів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube