Госдеп США разрешил дипломатам покинуть посольство в Украине, отъезд для их семей – обязательный


06:0624.01.2022

Госдепартамент США 24 января дал разрешение на добровольный (“санкционированный”) отъезд государственных служащих из посольства в Украине и приказал уехать членам их семей.

Соответствующее сообщение обнародовало посольство США в Украине.

“Санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість поїхати, якщо вони бажають; їх виїзд не є обов’язковим. Обов’язковий від’їзд для членів родин вимагає, щоб родини залишили країну. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів.

Держдепартамент ухвалив рішення дозволити виїзд з дипломатичної місії в Україні, як особливу пересторогу через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні. Ми проводили консультації з українським урядом щодо цього кроку і координуємо свої дії з посольствами країн Альянсу та країн-партнерів у Києві, а вони визначають свою позицію.

Крім того, Державний департамент оновив четвертий рівень небезпеки у нашій попередній офіційній пораді щодо подорожей в Україну: «Не подорожуйте через посилення загроз значних військових дій Росії проти України». Рекомендація щодо подорожей уже була на четвертому рівні – не подорожуйте через COVID-19.

Ми продовжуємо підтверджувати нашу підтримку українського народу і робимо нинішній крок, бо віддані одному з найвищих пріоритетів Держдепартаменту – безпеці наших дипломатів та американського народу. Сполучені Штати підкреслюють, що посольство США в Києві залишається відкритим для регулярної роботи. Аналогічно, ми наголошуємо, що рішення про санкціонований/обов’язковий від’їзд жодним чином не вплине на нашу відданість пошуку дипломатичного рішення щодо глибоко тривожного нарощування сил Росії в Україні та навколо неї.

Непохитна підтримка Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України залишається міцнішою, ніж будь-коли, що було продемонстровано доставкою 22 січня першої з кількох партій нової безпекової допомоги Збройним силам України в розмірі 200 мільйонів доларів, схваленої президентом Байденом для України в грудні.

Ми наголошуємо, що від Росії залежить, яким шляхом ми підемо. Сполучені Штати постійно говорять про два шляхи, які Росія може вибрати: діалог і дипломатія або ескалація і масовані наслідки. У той час як Сполучені Штати продовжують йти шляхом діалогу й дипломатії, якщо Росія вибере ескалацію та масовані наслідки через значні військові дії проти України, нинішня непередбачувана безпекова ситуація, зокрема вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та в контрольованій Росією Східній Україні, може погіршитися без попередження.

Що стосується громадян США в Україні, наша головна роль полягає в тому, щоб інформувати спільноту громадян США про стан безпеки й розвиток безпекової ситуації, що може включати інформацію про комерційні варіанти від’їзду.

Як сказав президент Байден, військові дії Росії можуть початися в будь-який момент, і уряд Сполучених Штатів не зможе евакуювати американських громадян у такій непередбачуваній ситуації. Тому громадяни США, які зараз перебувають в Україні, повинні планувати відповідним чином, в тому числі, покладаючись на власні сили, комерційні варіанти, якщо вони вирішили залишити країну.

Ми наполегливо рекомендуємо громадянам США, коли вони подорожують за кордон, реєструвати свої плани подорожей на сайті step.state.gov за допомогою програми Smart Traveler Enrollment Program (STEP) і читати інформацію про країну на сайті travel.state.gov.

Ми продовжуємо стежити за ситуацією і продовжуватимемо інформувати громадян США в регіоні шляхом наших офіційних порад щодо подорожей, сповіщень, на веб-сайтах нашого посольства та консульства і сайті travel.state.gov. Ми наполегливо рекомендуємо громадянам США реєструватися в програмі STEP на step.state.gov, щоб отримувати важливу інформацію про надзвичайні ситуації, а також слідкувати за нами в Twitter (@TravelGov) і Facebook (@TravelGov) для отримання додаткових оновлень.

Наше посольство в Києві готове до раптового зростання попиту на консульські послуги. Протягом останніх кількох місяців посольство надавало пріоритет обробці американських паспортів та імміграційних віз, включаючи випадки усиновлення. Як завжди, ми будемо надавати підтримку громадянам США в надзвичайних ситуаціях і працюємо над тим, щоб забезпечити нашу постійну здатність робити це.

Ми постійно працюємо з іншими урядами та міжнародними партнерами, щоб сприяти безпечному проїзду громадян США у випадку кризи, і продовжуємо співпрацювати з їхніми представництвами в регіоні на додаток до американського персоналу, який займається надзвичайними ситуаціями.

Консультативна рада Держдепартаменту з питань закордонної безпеки – OSAC – продовжує бути на зв’язку з і надавати інформацію про безпеку представникам приватного сектору США, які працюють в Україні та подорожують до неї. Ця підтримка надається шляхом Програмного офісу у Вашингтоні, округ Колумбія, незалежно від запровадженого стану пильності у посольстві США. OSAC нещодавно опублікувала звіт про порівняльний аналіз, в якому детально описується реакція приватного сектора на напруженість між Росією та Україною. Консультативна рада OSAC готова до обговорення, за допомогою Програмного офісу, цього звіту і будь-яких інших питань, що стосуються будь-якого суб’єкта приватного сектора США”

Напомним, анее сообщалось, что .РФ эвакуирует из Украины своих дипломатов и их семьи



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube