Глава СНБО снова рассказал, почему он против слова Донбасс


09:4706.04.2021

Секретарь СНБО Алексей Данилов заявил, что использовать понятие «Донбасс» некорректно, потому что оно целенаправленно используется спецслужбами РФ начиная с 2000 года, и особенно активно с 2014 года.

Об этом он написал в Facebook.

“Моє зауваження щодо небезпечності використання поняття «Донбас» у контексті україно-російської війни викликало бурхливе обговорення. Щоб покласти край двозначності трактування моїх слів, виклав свою позицію у відповіді ВВС Україна, де спробував максимально вичерпно донести свої погляди на цю проблему. Але переконаний, що дискусія щодо «наративної війни», яку веде проти України Росія, не закінчена, і ми до неї готові.

«Поняття «Донбас» цілеспрямовано використовується спецслужбами Російської Федерації починаючи з 2000 року, і особливо активно – в період російської агресії проти України з 2014 року і по теперішній час, – як інструмент інформаційної війни. Мета – протиставлення і штучне виокремлення певного регіону України як території, яка начебто має особливі права і статус, що дає у подальшому підстави обґрунтувати створення й існування державних псевдоутворень.

Навіть поверхневий моніторинг будь-яких російських державних інформаційних ресурсів дасть повне уявлення і докази щодо місця «Донбасу» в російському інформаційному порядку денному: «вибір Донбасу», «ущемлення прав народу Донбасу», «розмова з Донбасом», «народ Донбасу», «ополчення Донбасу», «влада Донбасу». Тому вживання терміну «Донбас» сьогодні – це постійне підживлення російського антиукраїнського наративу і підігравання російській пропаганді.

Крім цього, хочу зазначити, що історія – це живий процес постійних змін. Те, що вважалось аксіомою сто, п’ятдесят і навіть десять років тому, може бути докорінним чином переглянуто з точки зору дня сьогоднішнього. І якщо, наприклад, у 18-му столітті поняття «Московія» було загальноприйнятим для визначення земель, які входять до складу сучасної Росії, то в 21-му столітті, на жаль, ця назва не є актуальною.

Таким же неактуальним є термін «Малоросія» для назви території сучасної України. Не кажучи вже про різноманітні штучні радянські назви міст та сіл – «Пионерское», «Октябрьское», «Ленинское» та ін. Змінився час і змінились обставини. З цієї точки зору не можна розглядати поняття «Донбас» як «історично усталене», «використання якого навряд чи буде викорінене із вжитку».

В історії немає застиглих констант. З ужитку виходить те, що не пройшло випробування часом або зазнало цілеспрямованого впливу. У випадку з назвою «Донбас» ми маємо справу з порівняно новим визначенням, яке історично охоплювало територію Луганської, Донецької і Дніпропетровської областей, а також регіонів сучасної Російської Федерації, зокрема, Ростовської області. І тому навіть ураховуючи цю обставину, застосування назви «Донбас» до частини території Луганської та Донецької областей України, окупованих Російською Федерацією, не є коректним», – считает глава СНБО Алексей Данилов.

Напомним, ранее мы сообщали: Глава СНБО Данилов считает, что Донбасс – это плохое слово, его нам навязывает Россия



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube