Далі буде. Холодницкий объяснил свой уход


13:1821.08.2020

Как мы уже сообщали, сегодня, 21 августа, руководитель Специализированной антикоррупционной прокуратуры Назар Холодницкий написал заявление об увольнении, и оно было тут же подписано Генпрокурором. Однако, о причинах отставки не сообщалось.

Борислав Береза сообщил на своей странице в Фейсбуке, что общался с Холодницким, и тот подтвердил ему, что уходит сам, без нажима, потому что истекает срок его полномочий, а он хочет показать, что за должность не держится.

Позже уже сам Холодницкий на своей странице в Фейсбуке опубликовал пост-отчет о своей деятельности в САП.

Вот этот текст на языке оригинала:

У 2015 році розпочато процес створення системи антикорупційних органів, метою яких була ефективна боротьба з корупцією в Україні.

У липні 2015 року розпочало свою діяльність Національне антикорупційне бюро України. Після чого, виникла необхідність у забезпеченні процесуального керівництва у кримінальних провадженнях цього органу досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення у суді.

Держава потребувала докорінно нового органу прокуратури, адже мова йшла про кримінальне переслідування тих осіб, які раніше відносились до касти «недоторканих», користувались великим політичним впливом та фактично безмежними фінансовими можливостями.

Для ефективної боротьби із такими «суперниками» необхідно було забезпечити незалежність прокурорів від будь-якого впливу, їх самостійність у прийнятті процесуальних рішень, а також високий професіоналізм та мотивацію у боротьбі із корупцією.

З цією метою під час відкритого конкурсу восени 2015 року обрано першого в історії України керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та інших керівників підрозділів САП.

У лютому 2016 року обрано перших 12 прокурорів відділів і такий склад проіснував до листопада 2016 року. Після чого у 2016 році обрано ще 15 прокурорів та у грудні 2017 року обрано 4 прокурорів. Останній набір завершився у липні поточного року, на одне місце претендувало 60 осіб.
Відтепер склад Спеціалізованої антикорупційної прокуратури налічує 49 прокурорів.
Вказані конкурсні відбори стали еталоном для інших правоохоронних органів – відкритість, прозорість, чесність та змагальність процедури забезпечили набір високопрофесійних кадрів без кумівства, «протягування потрібних людей» та продажу посад.

ПОЧАТОК РОБОТИ, ФОРМУВАННЯ КОЛЕКТИВУ САП: КЛЮЧОВІ ПРИНЦИПИ

Перед мною, як керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стояло завдання визначити ключові принципи у роботі новоствореного колективу, втілити їх у практичну роботу та забезпечити ефективність прокурорів, сформувати колектив.

Моя мета полягала у створенні та формуванні такого органу, який би відповідав найкращим міжнародним стандартам та був на рівні і передовими правоохоронними органами світу.

Для цього в діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, я намагався втілити наступні принципи роботи:
– ключова роль надана прокурорам. У САП «основним гравцем», драйвером кримінального провадження є прокурор – старший групи у кримінальному провадженні. Саме прокурор, а не його керівник визначає основні напрямки та тактику розслідування, спрямовує діяльність детективів, приймає рішення щодо необхідного обсягу доказів;
– самостійність у прийнятті процесуальних рішень. Ефективне публічне обвинувачення передбачає, що кожен прокурор має мати внутрішнє переконання та мотивацію відстоювати свою позицію у суді. Для цього йому потрібно самостійно визначати той обсяг доказів, з яким він готовий переходити від стадії досудового розслідування до судового розгляду. Саме тому у САП кожен прокурор є повністю самостійною процесуальною фігурою. Звичайно, що проблемні моменти під час досудового розслідування обговорюються на спільних нарадах із керівництвом, однак останнє слово завжди залишається за процесуальним керівником;
– систематичне підвищення професійної майстерності. З початку діяльності САП наш колектив глибоко аналізує способи та методи виявлення корупційних злочинів. У цьому напрямку ми систематично обмінюємось досвідом із іноземними партнерами, завдяки підтримці європейських та американських партнерів беремо участь у найкращих тренінгах та семінарах щодо ефективного розслідування злочинів топ-корупції, аналізу інформації, роботи з електронними доказами та базами даних, функціонування підприємств в офшорних юрисдикціях. Будь які ініціативи щодо навчання та підвищення професійної майстерності завжди знаходили мою підтримку.
– незалежність прокурорів та інституції. Моїм особистим завданням було забезпечити такі умови, за яких кожен прокурор, виконуючи свою роботу був упевнений і точно знав, що керуючись законом та приймаючи рішення виключно на підставі свого внутрішнього переконання та закону, він, як і прокуратура буде захищеним від будь якого-тиску, переслідування чи інших негативних наслідків.
– повага одне до одного та рівність. Колектив САП це рівні серед рівних, незалежно від адміністративної посади, думка кожного є важливою. Саме тому, двері керівника САП Холодницького були завжди відчинені як для кожного працівника САП, так і для кожного детектива НАБ України. Посеред робочих питань, ми намагались бути колегами та друзями.

ВИКЛИКИ

З початку діяльності САП та НАБУ було цілковите несприйняття нас, як інституції зі сторони Генеральної прокуратури України.

З Різницької до нас намагались застосовувати підходи єдиноначальності та підпорядкування «центру». Це проявлялось у трактуванні КПК України у такий спосіб, який полягав у тому, що у САП та НАБ України відсутні певні повноваження, або ж у спосіб, який надавав Генеральній прокуратурі України/Офісу Генерального прокурора не передбачених повноважень щодо контролю за діяльністю антикорупційних органів.

За час моєї каденції змінилось 4 Генеральних прокурори, кожен із яких у свій власний спосіб хотів створити режим підзвітності САП. У кожному випадку це розпочиналось із невиконання нами (САП) тих чи інших вказівок, іноді агресією та певними непорозуміннями. Після чого кожного разу зрештою приходило розуміння, що САП є самостійним та непідконтрольним органом, ми знаходили взаєморозуміння.

З 2015 по 2020 рік САП та НАБУ практично завжди були в «опозиції» до усіх правоохоронних структур та представників політичних партій. Те, що раніше було стандартом, виявилось неможливим тепер – незалежно від політичної приналежності, посад, впливу та фінансових можливостей, уникненню від кримінальної відповідальності не підлягав ніхто.

Як наслідок ми системно стикались із політичними спробами посягання на нашу незалежність та маніпуляціями щодо результатів роботи. Для цього залучаються величезні ресурси, просуваються тези про необхідність перезапуску/реорганізації/ліквідації САП, зменшення обсягу повноважень, приймаються або навіть скасовуються окремі закони.

Бути прокурором САП – це робота у середовищі, в якому кожен твій крок розбирають на атоми, намагаючись знайти найменшу помилку, щоб очорнити та дискредитувати.

Бути прокурором САП – це вміння вибудувати відносини із детективами НАБ України. На першочергових етапах співпраці САП та НАБ України у детективів не було чіткого розуміння того, що завданням САП насамперед є забезпечення законності під час досудового розслідування та прокурор може і повинен, якщо для цього є підстави, визнати докази недостатніми для погодження тих чи інших процесуальних рішень.

На сьогоднішній день між прокурорами та детективами чітко сформовані партнерські відносини, однак при цьому ми забезпечуємо прокурорський контроль щодо діяльності детективів. Ми чітко окреслили ті стандарти доказування та співпраці, які є прийнятними та необхідними для ефективної роботи прокурора у суді.

РЕЗУЛЬТАТИ

Майже за 30 років незалежності України не вдалось вибудувати ефективні інституції, які б забезпечували інтереси суспільства та користувались повагою і довірою громадян. Однак вдалось вибудувати тотальну систему корупції та використання влади та повноважень в інтересах вузького кола осіб.

САП чітко усвідомлює та відчуває той рівень відповідальності, та очікувань простих людей, які покладаються на наші плечі. Кожен із нас, будучи громадянином України, хоче бачити нашу Державу зовсім іншою – ефективною, багатою та процвітаючою країною.

Нас часто критикують за відсутність результатів роботи. У зв’яку із цим, я б хотів підкреслити, що для того, щоб розкрити корупційну схему у сфері економіки, ідентифікувати її бенефіціарів, потрібно від 2 до 3 років – це світовий стандарт розслідування економічних злочинів. Ця робота включає аналіз десятки тисяч документів, фінансових операцій, результатів негласних слідчих (розшукових) дій.

За результатами «першої п’ятирічки» нам вдалось детермінувати та припинити корупційні схеми у газовій, нафтовій сферах, сфері видобутку корисних копалин та атомної енергетики, банківській сфері, сфері публічних закупівель та діяльності великих державних підприємств. На сьогоднішній день ми активно реалізуємо здобуті напрацювання. Запущений маятник антикорупційної боротьби вже не спинити.

За 5 років обсяг встановлених збитків у кримінальних провадженнях становить понад 200 млрд. грн. При цьому САП та НАБ України вдалось запобігти збитків на суму близько 50 млрд. грн. Лише за перше півріччя 2020 року повернуто у бюджет 765 млн. грн.
Лава обвинувачених осіб САП складається із впливових політиків, народних депутатів та найвищих посадовців держави.

Коротко у цифрах, притягнуто до відповідальності:
– 16 народних депутатів;
– 22 топ-посадовців;
– 47 суддів;
– 68 керівників державних підприємств;
– 17 вищих посадових осіб державних органів.

У вересні 2019 року, з початком діяльності Вищого антикорупційного суду наша робота дістала новий якісний критерій – справи, які раніше слухались роками, відтепер розглядаються об’єктивним та безстороннім Судом у найкоротші строки.

Станом на серпень 2020 року на розгляді ВАКС перебуває 184 обвинувальних актів щодо 492 осіб, а НАБ України здійснюється досудове розслідування щодо 217 осіб, яким уже повідомлено про підозру.

Вже зараз ВАКС постановлено 7 обвинувальних вироків щодо 10 осіб, у тому числі із застосуванням покарання, пов’язаного із реальним позбавленням волі.

З початку діяльності САП та НАБ України було 5 спроб нашого підкупу, у тому числі у липні за 5 млн. дол. США. Усі 5 спроб були марними – хабародавці затримані та притягнуті до кримінальної відповідальності.

Ми налагодили плідну співпрацю та обмін інформацією із правоохоронними органами та установами країн Європейського Союзу, США, Великобританії, Сінгапуру та інших країн.

За результатами обміну інформацією у межах міжнародно-правової допомоги у Швейцарській Конфедерації наші держави отримали докази протиправних дій українських високопосадовців, як наслідок на сьогодні вони перебувають на лаві підсудних ВАКС, при цьому одного із обвинувачених вже засуджено у Швейцарській Конфедерації до покарання у вигляді позбавлення волі.

За наслідками діяльності спільної слідчої групи України та Республіки Польща викрито та затримано колишнього керівника Укравтодору, а також п’ять його спільників. Крім того із низкою країн створено також інші спільні слідчі групи, результати напрацювань яких невдовзі будуть відомі суспільству.

P.S. З 2015 року минуло 5 років. Озираючись назад, можу сказати, що це були водночас одні із найбільш тяжких та цікавих років у моєму житті. Доля надала мені можливість очолити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Я добре пам’ятаю перший день коли прийшов у приміщення на вулиці Ісаакяна 17, у місті Києві – великий чотириповерховий будинок, практично без людей та без колективу…

У тиші великого будинку особливо гостро відчувався той виклик перед яким стояло лише 11 людей – перемогти те, що будувалось протягом останніх 25 років, зламати тих, в руках яких сконцентровано більшість ресурсів та багатств держави…Давид проти Голіафа…Відповідальність здавлювала плечі.

У грудні 2015 року, я, мабуть до кінця не усвідомлював, які випробування чекають у майбутньому. Але, незважаючи на це, з першого дня робив все, щоб Спеціалізована антикорупційна прокуратура служила виключно інтересам Українського народу, керувалась лише законом та ніколи не стала інструментом політичної боротьби.

Саме аполітичність інституції стала тим першим кроком, який дозволив створити якісно новий орган прокуратури. Я не хотів та не став для колективу тим, хто ретранслює вказівки «зверху» переслідувати «поганих хлопців» та захищати тих «кого потрібно».

Моя мета полягала у тому, щоб дати прокурорам максимальну процесуальну самостійність, можливість діяти на власний розсуд та відчувати підтримку керівництва, особливо в період «чергового» реформування прокуратури.

Кожен прокурор мав можливість у будь-який час зайти до мене та обговорити робочі питання, порадитись, при цьому усім було відомо, що можна мати та відстоювати власну думку, яка може і не збігатись із думкою керівництва.

Усі рішення, які приймались мною у спірних ситуаціях завжди базувались на позиції процесуального прокурора та залежали від того, чи готовий він підтримувати обвинувачення у справі за наявного обсягу доказів.

Саме такий підхід дозволив сформувати колектив, у якому кожен прокурор став індивідуальністю – сильним та мотивованим професіоналом, впевненим у власних рішеннях.

Кожного дня ми вчились ставати сильнішими. Найкращі у державі адвокати та суди, які дуже часто стояли на боці обвинувачених, суперники із безмежними ресурсами зобов’язували нас кожного дня підвищувати свою професійну майстерність. Наші процесуальні опоненти користувались не лише законними засобами – провокації, маніпулювання суспільною думкою через підконтрольні засоби масової інформації, проплачені мітинги, думки «експертів» та інші речі, через які ми спільно пройшли лише загартовували прокурорів САП.

За п’ять років мені вдалося створити колектив, відданий власній справі та ідеї – незламний, сильний та професійний. Це справжні спартанці, які віддано служать своєму народу та готові до безкомпромісної боротьби із корупцією.

Колектив – це та основа, яка має бути збережена задля майбутнього інституції. У наступного керівника САП в руках вже буде потужна зброя – прокурори, його завданням стане збереження їх аполітичності та самостійності, а також укріплення незалежності органу – максимальна автономія від Офісу Генерального прокурора, із чітким розподілом прав та компетенції.

Сьогодні дерево, яке було посаджене п’ять років тому дає перші плоди – корупціонери, які раніше були кастою недоторканих, отримують реальні терміни.

Я дякую суддям ВАКС за нелегку роботу, безкомпромісність, об’єктивні та справедливі судові рішення. Підкреслюю, що працювати із незалежними суддями, які розбирають кожну справу до дрібниць, зовсім нелегко, але саме такий судовий орган – це основа правової та демократичної держави. Саме такий судовий орган мотивує прокурорів та детективів ставати кращими.

Сьогодні можу із впевненістю сказати про те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України виконають свою місію.

Я дякую своєму колективу за відданість справі, чесніть та непідкупність – ми гідно виконуємо свою роботу. У діяльності САП були також злети та падіння, розчарування…це природній процес… Однак у найтяжчі періоди ми залишалися єдиною командою, тому я дякую кожному з Вас за підтримку.

14 років я віддав прокуратурі, з яких 5 років свого життя я повністю присвятив САП, про що не шкодую жодного дня…PPS. ДАЛІ БУДЕ…”.

Холодницкий также опубликовал сканы двух приказов – о его назначении и об увольнении.

Далі буде. Холодницкий объяснил свой уход 1
Далі буде. Холодницкий объяснил свой уход 3


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube