Комітет ВР рекомендує парламенту прийняти зміни до Виборчого кодексу


07:5004.06.2020

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує парламенту прийняти законопроєкт 3485 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», який вносить зміни до Виборчого кодексу.

Відповідне рішення Комітет прийняв на своєму засіданні 3 червня, повідомляє ОПОРА.

Як зазначила заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів та референдумів Аліна Загоруйко, пропонується уніфікувати дати проведення позачергових, проміжних, додаткових місцевих виборів та призначати їх двічі на рік, що структурує виборчі процеси.

«Ми підняли питання запровадження новітніх електронних технологій, рухаємось в напрямку діджиталізації. Це дуже громадськість обговорює. В Кодексі ми запроваджуємо саму можливість. Це не є альтернатива класичному голосуванню, а є паралельною можливістю використання інноваційних технологій у виборчих процесах. Дуже прогресивна норма, яка дає можливість запроваджувати у виборчих процесах електронні сервіси. Мається на увазі сервіси для подачі документів, знижується об’єм паперів, які надходять до Центральної виборчої комісії. Наприклад, документи для подачі реєстрації кандидатів, їхніх довірених осіб, перебачається, що можна подати через електронний сервіс. Також змінами до Виборчого кодексу деталізуємо повноваження регіональних та територіальних представництв Центральної виборчої комісії», – сказала вона.

«Ми знижуємо межу виборчого порогу для виборів рад. Сільські селищні, міські, районні в місті, районні до 15 тисяч виборців проводиться за одномандатною мажоритарною системою. Міста з кількістю виборців більше 15 тисяч виборців в обласні ради обираються за пропорційною системою з відкритими виборчими списками. Пропонуємо заставу зменшити в 4 рази. І ми також доопрацювали норму щодо одночасного висування. Тепер кандидати можуть висуватись одночасно як на посаду, наприклад, міського голови, так і паралельно кандидатом у депутати, і навіть депутати двох рівнів рад. Також вдосконалили реєстрацію кандидатів, відмову у реєстрації кандидатів і усунули купу прогалин і неузгодженостей як по всьому тексту Виборчого кодексу, так і в частині підрахунку голосів виборців», – додала депутатка.  

Один з авторів альтернативного законопроєкту 3485-1, перший заступник голови Комітету Роман Лозинський розповів, що в запронованих змінах є позитивні норми, які уніфіковують законодавство, спрощують, втім, альтернативний законопроєкт має деякі відмінності, які потрібно врахувати.

«Виборчий бар’єр, який зараз зафіксовано – 25%. Це має бути змінено до 5%. Багато говорили щодо партизації. Чи потрібна нам партизація? Очевидно, що так. Партія як інститут має працювати в інший спосіб, ніж працювали останні десятки років в країні. Але перед цим треба створити такі політичні партії. Треба, щоб ці партії завоювали довіру у людей. Треба щоб люди ставали кандидатами від цих партій після свого вибору і після того, як довіряться цим партіям  і будуть з ними в одній команді. Це не можна робити, заганяючи їх, вибачте, палками. А зменшення цього порогу права для самовисування, це по суті штучна партизація, а ми проти цього. Тому в нашому альтернативному законопроекті ми наголошуємо на порозі у 90 тисяч. В запропонованому законопроекті дійсно зменшуються застави. Але на нашу думку, в 4 рази – це не то порядок, який справді змінить ситуацію і дозволить молодим, професійним, компетентним командам зайти у місцеві ради», – наголосив Роман Лозинський.

За словами члена Комітету та співавтора законопроєкту 3485 Олександра Корнієнка, текст документу ретельно пропрацьований з громадянським суспільством.

«Ми проводили консультацію з такою організацією, як ОПОРА, IFES, з усіма, хто фактично є в цьому процесі. Зрозуміло, що деякі пропозиції ми враховували, щодо деяких у нас була своя думка. Другий момент, що він є компромісним між кількома депутатськими фракціями і групами. Тому він заслуговує на те, щоб прийматись у першому читанні і далі пропрацьовуватись. Триває дискусія щодо межі так званої, називаються різні цифри, і ми цю дискусію обов’язково проведемо і доведемо до логічного завершення. Із позитивів цього закону хотів би звернути увагу на збільшення відповідальності за підкуп, і взагалі переосмислення того, що таке підкуп.  Переписування цих норм у кримінальномо-процесуальному законодавстві дозволить нам під час місцевих виборів ще більш якісно боротись з цим ганебним явищем», – сказав Корнієнко.

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, частина Кодексу щодо змін у Кримінальному кодексі та Кодексу України про адміністративні порушення, запропонована громадянським суспільством, багато разів обговорювалась і дискутувалась, але до сих пір змін так і не відбулось.

«Але крім політичного блоку все ж прошу звернути увагу на частину, що стосується оскарження рішень, дій чи бездіяльності комісії, інших порушень виборчого законодавства, тому що на нашу думку, право на оскарження, зокрема у суб’єктів виборчого процесу буде звужено. Ми проводили консультації з Центральною виборчою комісією і з учасниками процесу напрацювання змін до Виборчого кодексу і просили б депутатів подумати, як збалансувати питання оскарження. Тому що це захист законних інтересів учасників виборів. Зокрема одна з ідей – це зниження судового збору для учасників виборів. Тому що зараз вони замість 5 днів матимуть лише 2 дні на оскарження відповідних дій чи ухвалених рішень, що стосуються виборчого процесу, бездіяльності виборчих комісій. Буде безальтернативна форма оскарження щодо окремих категорій справ виключно до суду, а не комісії вищого рівня. На нашу думку, треба думати, як захистити законні інтереси учасників виборів, частину по оскарженню треба доопрацьовувати системно. І друге прохання – між першим і другим читанням створити або реанімувати робочу групу по поправках. Бо їх є багато, окремі зауваження Головного науково-експертного управління є абсолютно релевантними і відповідають позиції експертного середовища. Дуже не хотілось би, щоб перед другим читанням ми пропустили важливі зміни, які кожен учасник виборчого процесу на собі відчує в частині забезпечення власних прав або належності виконання процедур», – сказала вона.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Віталій Плукар зазначив, що ЦВК подавала комплексні пропозиції в плані свого бачення вдосконалення виборчого законодавства і виборчої реформи, враховуючи практику проведення виборів та рекомендації міжнародних інституцій.

«Ми зі свого боку подали ряд речей, які ми бачимо необхідними, які стосуються технічного характеру і ряд речей, щодо яких ми хотіли б започаткувати дискусію, щоб знайти консенсусне рішення тих чи інших проблематик, які на сьогодні існують. Хочу також висловити вдячність громадянському суспільству, ОПОРІ, представникам міжнародного сегменту за підтримку та розуміння тих пропозицій, які надавала Центральна виборча комісія. І щодо багатьох речей ми знайшли спільну думку. Також підтримуємо тези, що ряд речей потребують доопрацювання», – сказав він.

Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроєкст 3485 у першому читанні з правкою виключити підпункт 2 пункту 3 розділу 1, який передбачає доповнення новим пунктом частини 7 статті 3 Закону України «Про Центральну виборчу комісію». У разі прийняття законопроекту у першому читанні пропонується Комітету доопрацювати документ та винести його на друге читання. Також враховано пропозицію щодо виправлень, уточнень, суперечностей, усунення помилок у тексті законопроєкт, що не розглядались у першому читанні. ЗА відповідне рішення проголосували 19 членів Комітету.

В той же час, рекомендацію відхилити альтернативний законопроєкт 3485-1 підтримали 14 депутатів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube