На Миколаївщині через російське вторгнення збір меду скоротиться на 15-20% – прогноз


08:0209.06.2022

Пасічники Миколаївщини потерпають від збройної агресії Росії. Обсяги виробництва галузі бджільництва у 2022 році скоротяться на 15-20 відсотків.

Такий прогноз дав голова спілки пасічників Миколаївщини Андрій Галдін, повідомляє «Суспільне».

“З зимівлі бджолині колонії вийшли більш-менш нормально, за виключенням тих територій, де відбувалися безпосередні бойові дії. Бджоли — дуже чутливі комахи, реагували на вибухи. Кінець лютого — це найбільш відповідальна частина зимівлі. Тож у напрямку Лупаревого і ближче до Херсонщини бджолині колонії з проблемами вийшли з зимівлі, вижили не всі”, — пояснює Андрій Галдін.

За словами Андрія Галдіна, традиційний весняний медозбір — непоганий. Щороку в регіоні збирають близько п’яти — шести тисяч тонн меду, у 2022-му очікують на 20 відсотків менше.

“Період цвітіння акації був досить непоганий для взятку бджоли, далі буде різнотрав’я. Травневий мед вже зібрали, він переважно складається з ріпаку. Конкретні цифри зараз сказати важко, адже не всі, зважаючи на воєнний час, передають дані, і не всі пасічники є членами обласної спілки. До того ж саме в період цвітіння ріпаку були втрати бджолиних сімей через обробку посівів з порушенням регламенту”, — розповів Андрій Галдін.

Аграрії не завжди вчасно попереджали про обробку посівів. Як наслідок, пасічники не закривали бджолині колонії та ті гинули від хімікатів.

“Такі випадки спостерігалися практично по всій області. Найбільш резонансний випадок був у Веселинівській громаді, де постраждали 11 пасічників, втративши бджолині колонії. Свої аргументи були та в аграріїв: через воєнний стан вони не можуть працювати в полі у нічний час, що передбачається регламентом проведення обробки посівів хімікатами”, — сказав голова спілки пасічників Миколаївщини.

Через активні бойові дії з заявами про фіксацію загибелі бджолиних сімей внаслідок обробки полів хімікатами ніхто з пасічників офіційно не звертався.

Станом на 9 червня 2022 року спілка пасічників Миколаївщини налічує 190 членів, тоді як згідно з реєстром на території області зареєстровано близько п’ять тисяч пасічників.

Як повідомляло Інше ТВ, В Україні запустили платформу для збору інформації про завдані збитки аграрному сектору



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube