У Первомайську пройшла виставка-продаж робіт митців з інвалідністю на підтримку ЗСУ (ФОТО)


13:1105.06.2022

Роботи майстрів декоративно-прикладного мистецтва можна було побачити та придбати 4 червня в міському парку культури та відпочинку. Втім, допомога армії — не єдина мета учасників.

Про це пише «Гард-City», передає Інше ТВ.

Захід відбувся за ініціативи активістів спільноти людей з інвалідністю «Нам не байдуже». Окрім збору коштів на підтримку українських захисників, учасники виставки бажали привернути увагу до людей з інвалідністю та висловити свою громадянську позицію.

«Ми хотіли нагадати про те, що ми є в місті, незважаючи на війну, і привернути увагу до того, що наші проблеми і потреби необхідно враховувати. Тому що після нашої перемоги в нас з’явиться дуже багато людей з інвалідністю, яким буде важлива доступність. І про це треба пам’ятати зараз, бо вже є люди, яким це потрібно, — розповідає одна із організаторів Алла Гінкул. — І тим нашим захисникам, які повернуться з інвалідністю, буде потрібно реабілітуватися, адаптуватися до життя. Тому ми з Олегом Карпенком вирішили долучити наших активних, творчих людей з інвалідністю, щоб показати їхні роботи, продати за можливості й частину коштів передати на потреби ЗСУ».

«Ми створили групу «Нам не байдуже», об’єднали людей, яких ми знаємо, і пропонуємо долучатися всім людям, які мають інвалідність, і які не мають, але бажають долучитись. Ми маємо працювати на перспективу, — розповідає Олег Карпенко. — Ви ж розумієте, що війна — явище суворе. І після неї буде дуже багато людей, які матимуть каліцтва, контузії, різні інші нозології. Для того щоб їх включити в загальне життя міста і країни, — їм потрібно показати, що інвалідність — це не вирок, це просто чергове випробування для людини, щоб показати свій дух, що вона незламна. І це має бути основним меседжем всіх людей: що не потрібно здаватися, треба йти вперед, до перемоги, ставити собі цілі й досягати їх. Тільки тоді це буде життя яскраве і сповнене барвами. Через такі заходи — мистецькі виставки чи спортивні заходи, які проводить Олег Шемчук, — ми хочемо привернути увагу людей до того, що ми є, нам потрібна допомога, увага, і щоб в нас насамперед бачили людей, а не інвалідів. У нашому місті немає Товариства людей з інвалідністю, у нас є «товариство інвалідів» — ще теж з радянських часів. І скільки ми не намагались його перейменувати і змінити відповідно до законодавчих норм — нічого не рухається. Робота в Товаристві проводиться точкова, а не системна. Тому як альтернативу ми організували свій рух небайдужих людей. Якщо в нас буде така подальша робота, і до нас долучатимуться люди, я думаю, що ми переростемо в громадську організацію. Ми будемо боротися за права людей з інвалідністю, за рівні можливості».

Активісти наголошують, що невирішених питань ще чимало: доступні тротуари, доступні парки, магазини і аптеки зараз з’являються, але в Первомайську лише в останні роки помітні якісь зрушення.

«Зараз вже нам доступний міський парк, територію вже облаштовано з урахуванням наших потреб, керівництво парку і міста дослухається до нас. Ми маємо вже з керівництвом міста план побудови інклюзивного пляжу. Тобто такі питання вирішуються в тандемі громадських організацій та державних закладів. Як кажуть, не робіть без нас для нас», — коментує Олег Карпенко і ділиться планами проведення акції щодо привернення уваги до транспортної та дорожної інфраструктури — щоб люди побачили, як їм зручно пересуватися містом. «Як ми можемо проявити себе, якщо в нас немає фізичної доступності?» — наголошує Олег.

Перед повномасштабною війною, розповідають учасники виставки, вони піднімали питання доступних бомбосховищ та укриттів. Наразі люди з інвалідністю не мають доступу до них. Більшість під час повітряних тривог знаходяться вдома, користуючись «правилом двох стін».

Так само непросто людям з інвалідністю отримати гуманітарну допомогу. Не всі мають доступ до інформації. І далеко не всі можуть чекати в черзі годинами. «Цим мало б займатись Товариство людей з інвалідністю. Якось організувати цей процес, створити окремий список. Ось, наприклад, зараз Червоний Хрест видає допомогу — все гарно, все добре, але ми не маємо доступу туди. Вистояти мені на візку в черзі 5 годин, де немає ні вбиральні, нічого… Але ж можна було організувати отримання цієї допомоги через Товариство людей з інвалідністю», — пояснює Олег Карпенко.

Всі ці розмови відбуваються на тлі виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва: яскравих художніх полотен, розкішних картин з бісеру, симпатичних плетених ваз, милих в’язаних іграшок, вишитих рушників, прикрас та виробів зі шкіри. Різноманіття та естетичність вражаючі. Виставку відвідало чимало первомайців та гостей міста. Підходили й переселенці, серед яких були люди з інвалідністю. Цікавились, як долучитися до таких виставок та до спільноти. Знайомились, дізнавались необхідну інформацію. Тож, запит на таку діяльність активістів є.

Як повідомляло Інше ТВ, 1 червня у Первомайську відбулася благодійна виставка-ярмарок художніх творів митців, крафтовиків, народних майстрів, на якій було зібрано більше 15 тис.грн. на потреби ЗСУ.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube