Прикордонні історії: в Миколаєві презентували міжнародний студентський проект (ФОТО, ВІДЕО)


16:1227.01.2022

Люди, які перетинають кордони, і кордони, які перетинають людей, – так можна охарактеризувати квінтесенцію міжнародного студентського проекту Вorderland stories (Прикордонні історії), який був реалізований спільними зусиллями медіа професіоналів, а також викладачами і студентами університету Саарланд (Німеччина) та ЧНУ ім Петра Могили за підтримки фонду EVZ. 27 січня результати цього проекту були презентовані в миколаївському виші.

– Головна ідея цього проекту – дійсно зосередитися на такому явищі, як кордон (мається на увазі і фізичний, топографічний кордон, і можуть бути інші типи кордонів – символічні, уявні), і яким чином це впливає на нашу свідомість, на нашу культуру, на те, як ми будуємо ідентичність, самоусвідомлення, це і лінгвістичні процеси, і інші процеси. Ми, нажаль, перебуваємо в стані постійного порушення кордонів, – якщо ми будемо говорити про нашу країну. Якщо будемо говорити про Європу, там інша ситуація – вони там стирають кордони, але актуальність цього проекту зрозуміла. А для студентів цей проект має два виміри. Перший – вони усвідомлюють значення кордону, яким чином ми його захищаємо, уявляємо, описуємо. Але є ще один вимір – це не просто навчальний проект, він поєднує наукову, навчальну і творчу складову, – каже адміністратор проекту, декан факультету філології ЧНУ ім.П.Могили Олександр Пронкевич.

Протягом 3-х місяців, з вересня по грудень 2021 року, 40 українських та німецьких студентів вивчали питання кордонів, багатомовності та ідентичності і створили власті медійні проекти, що поглиблюють розуміння кордону як багатоаспектного явища.

– Що цей проект дав студентам?

– Крім того, що він дав багато знань з різних царин філологічних наук, як лінгвістика, література, культурологія, так само він надав їм можливість спробувати себе в міждисциплінарному підході до вивчення предмету, дослідження. Тому що в нас проект був створений на межі мистецтва, журналістики і філології. Їхні медійні проекти, які вони в кінці створили, – саме як раз таке поєднання декількох дисциплін і практичне осмислення проблематики кордонів, – говорить адміністратор проекту, доцент кафедри романо-германської філології та перекладу з німецької  мови ЧНУ ім.П.Могили Аліна Мозолевська.

Студентка Наталя Цвях в своєму підпроекті «Історії міграції українців» дослідила долі своїх далеких родичів – двох братів, які в 20-ті роки ХХ століття воювали на боці Української народної республіки, а після приходу радянської влади вимушені були емігрувати в Чехію. Так, Юрій Добриловський був лікарем Армії УНР, а потім продовжив кар’єру лікаря і на новій батьківщині, одружився, виховав двох дітей. Його брат Микола Добриловський став відомим вченим-економістом в Чехії, але в 1945 році в Празі його заарештували радянські спецслужби, і він «відсидів» у радянських таборах 10 років. Участь у проекті далі Наталі змогу не тільки дізнатися про долю далеких родичів, але й замислитися над поняттям «кордон».  

– Для вас кордони існують?

– Насправді, мені здається, що вони поступово зникають для мене. Також я послухала дівчат з Німеччини, вони показували, як в них працюють кордони і прикордонні служби – у них майже їх немає, вони спокійно можуть виїхати до Франції з Німеччини і також спокійно за декілька годин повернутися. Дуже хотілося б, щоб у майбутньому також були такі кордони, і все було дуже спокійно на кордонах з сусідами, – сказала студентка ЧНУ ім.П.Могили Наталія Цвях.

Студенти досліджували не тільки тему міграції, але й тему меншин в різних українських регіонах, багатомовності тощо. В результаті досліджень з’явилося 10 самостійних мультимедійних проектів, які, впевнені учасники проекту, допоможуть популяризувати багатоаспектний погляд на кордон.

Як повідомляло Інше ТВ, Німеччина допоможе захистити здоров’я молоді Миколаєва та Миколаївської області від ВІЛ/СНІДУ (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube