Німеччина допоможе захистити здоров’я молоді Миколаєва та Миколаївської області від ВІЛ/СНІДУ (ФОТО, ВІДЕО)


17:0919.01.2022

За даними «Центру громадського здоров’я України», Україна займає сьогодні одне з лідируючих місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-позитивних випадків. І Миколаївщина входить в число лідерів серед регіонів за поширеністю ВІЛ/СНІД. У минулому році показник поширеності ВІЛ в нашому регіоні дещо зріс у порівнянні з 2020 роком – до 757,8 випадків на 100 тисяч населення, а цей показник перевищено у Вознесенську, Миколаєві, Южноукраїнську та Миколаївському районі.

Змінити цю ситуацію має допомогти новий трирічний проект, який буде реалізовуватися Департаментом освіти і науки Миколаївської ОДА та БФ «Баварський дім, Одеса». Мета проекту – використовувати багаторічний успішний досвід Німеччини в галузі профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді як ключовий інструмент для зниження кількості нових випадків інфікування, а також успішної боротьби з хворобою. Досягнути цієї мети допоможуть тренінги з вчителями.

– Ми підписали договори про співпрацю з «Баварським домом, Одеса». І це новий проект, який спрямований на те, щоб якомога більше наших учнів і студентів були проінформовані стосовно шляхів розповсюдження такого страшного захворювання, як ВІЛ/СНІД. Плануємо ми працювати три роки. Протягом трьох років кожного року буде проведено 30 тренінгів. На кожному тренінгу планується від 18 до 22 осіб (це оптимальна кількість людей). І кожен вчитель наприкінці тренінгу отримає сертифікат про проходження такої підготовки, а також всі необхідні інформаційні матеріали українською мовою, які він потім може використовувати вже в своєму навчальному закладі, навчаючи своїх учнів, – каже Алла Веліховська, директор Департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА.

Почнуть тренінги з закладів освіти Миколаєва, а потім залучать освітян зі всіх територіальних громад області. Самі ж тренінги – не нудна начитка лекцій, а інтерактивна робота тренерів та вчителів, щоб потім в доступній, зрозумілій для тинейджерів формі говорити з молоддю про те, як захиститися від ВІЛ-інфекції. До речі, ці тренінги будуть цікавими не тільки для викладачів «Основ здоров’я», а й класних керівників та шкільних психологів, викладачів ліцеїв, коледжів та вищих навчальних закладів – тих, з ким, можливо, при відсутності контакту з батьками, може поділитися проблемами дитина.

Кожний учасник – педагог отримає повний пакет матеріалів тренінгу для себе, для своїх колег, а також спеціально розроблені плани уроків, сценарії та буклети для молоді, які отримають учні, – говоритьМарія Дегтяренко, директор БФ «Баварський дім, Одеса».

Скільки ви вчителів хочете охопити цим проектом саме в Миколаївській області?

1800 – це наша ціль. Але ми будемо дуже раді, якщо до цього проекту долучаться і інші колеги. І якщо ця цифра буде більшою, це теж добре. І ми хочемо підготувати фахівці саме тут, в Миколаєві і Миколаївській області, – коли наш проект через три роки дійде до свого кінця, щоб тут залишилися мультиплікатори і тренери, які зможуть проводити такі тренінги для інших педагогів – не тільки міста, а й регіону.

Це не перший проект «Баварського дому, Одеса» – благодійний фонд працює у сфері профілактики ВІЛ/СНІДУ вже понад 17 років. Подібний проект був реалізований в Одеський області – його учасниками стали майже 4 тисячі вчителів, які передали отримані за допомогою німецьких експертів знання понад 30 тисячам представників молоді. В Миколаївській області цей благодійний фонд також відомий – організована «Баварським домом, Одеса» та департаментом охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації  анонімна «гаряча ліния» допомагає людям, які звертаються за консультацією або допомогою з проблем ВІЛ.

Як повідомляло Інше ТВ, у 2021 році в Миколаївській області 398 випадків ВІЛ, 142 випадки СНІДу, 79 померло.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube