Фестиваль «Громадський проектор» показав миколаївцям перші стрічки (ФОТО, ВІДЕО)


22:2111.10.2019

Сьогодні, 11 жовтня, у концертхолі «Юність» відбулось урочисте відкриття шостого Фестивалю короткометражного кіно «Громадський проектор». Організатори впевнені – український кінематограф знаходиться на стадії розквіту.

В цьому році журі фестивалю відбирало шортліст з понад 120 робіт, поданих на конкурс. Уже сьогодні, а також завтра, глядачі побачать 18 кращих з них, передає ІншеТВ.

– Фестиваль триває вже шостий рік, а я пригадую його перші кроки. Це було доволі цікаво. Зйомки фільмів велися на телефон – у кращому випадку на айфон. А зараз у фестивалю чудове журі, він вже два роки міжнародний. Найголовніше, що на «Громадському проекторі» представлені стрічки, зроблені в Україні і не на смартфон. Все це завдяки тому, як розвивається кінематограф в Україні та підтримці державного кіно. Зараз в першому ряді сидить ексголова Держкіно Пиліп Іллєнко, з яким ми пройшли весь шлях становлення і ренесансу українського кінематографу. Дивовижно те, що за такий короткий проміжок часу українське кіно досягло того, що щороку бере якісь призи на фестивалях класу «А», – сказав генеральний партнер фестивалю, голова благодійного фонду “Ініціатива заради майбутнього” Ігор Янковський.

Мер Миколаєві Олександр Сєнкевич на сцену «вперше» виходив двічі, забажавши змінити урочисту музику на хіт AC/DC.

– Речі, які ми бачимо щодня, можуть нас іноді дивувати. Я сподіваюся, що сьогодні ми побачимо щось цікавеньке і нове. Я особисто прийшов сюди дивуватися. Я хочу, щоб ви, після перегляду всіх фільмів, випустили емоції. Щоб ви показали, як вам цікаво і хочеться наступного кінофестивалю. Є багато людей, які роблять непомітну роботу. Хочу подякувати Андрію Лохматову (ініціатору виникнення фестивалю «Громадський проектор» – ред.), тому що він вірить у Миколаєв і в те, що наше місто може стати столицею короткого метру в Україні. Впевнений, що фестиваль буде жити, покращуватися, в незалежності від того, хто буде міським головою, головою Держкіно чи президентом нашої країни. Все буде круто! – запевнив Олександр Сєнкевич.

До складу журі фестивалю ввійшли акторка театру і кіно Ірма Вітовська, народний артист України, ексміністр культури Євгені Нищук, ексголова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко та режисери Антоніо Лукіч і Марися Нікітюк.  

На здобуття номінації «Кращий ігровий фільм» претендують наступні стрічки:

«Адамівна» реж. Олександр Биков, Київ;

«Гетерофонія, або чим ти не прийшов раніше?» реж. Михайло Озеров, Харків;

«Влипла» реж. Сергій Зленко, Київ;

«Підвішена кава» реж. Оксана Тараненко, Київ;

«Та, що тебе проведе» реж. Андрій Гіль, с. Чайки Київської області;

«Урок» реж. Михайло Іллєнко, Київ;

«Домовина» реж. Кадім Тарасов, Київ;

«Втеча» реж. Віталій Гавура, Київ;

«Історія однієї перерви» реж. Наталя Давиденко, Київ;

«1919» реж. Магда Грон, Одеса

У номінації «Кращий документальний фільм» представлені:

«Зірка для Антона» реж. Катерина Стрельченко, Дніпро;

«Він такий Єден» реж. Антон Рижих, Ужгород

На здобуття номінації «Кращий анімаційний фільм» претендують:

«Дорога додому» реж. Михайло Зінчук, Нововолинськ;

«Кохання» реж. Микита Лиськов, Дніпро;

«Пуповина» реж. Олександр Бубнов, Київ

Номінація «Кращий зарубіжний фільм» представлена роботами:

«Розчарування» реж. Денис Сорока, Брест, Білорусь;

«Аліса» реж. Васіліса Кузьміна, Москва, Росія;

«Про віру, брехню, домашню худобу і національну гордість» реж. Генадій Кузнєцов, Іркутськ, Росія

Читайте: Червона доріжка і кінозірки. У Миколаєві розпочався VI фестиваль короткометражного кіно «Громадьский проектор» (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube