У Миколаєві з початком російського вторгнення більшає дітей з цукровим діабетом


08:0204.07.2024

В Миколаєві за минулий рік зареєстровано майже 16 тисяч пацієнтів з цукровим діабетом, з них – 1877 інсулінозалежні.

Близько 150 осіб – це інсулінозалежні діти. Їхня кількість з початку війни зростає. В цьому році протягом 6 місяців було виявлено 6 нових випадків діабету у дітей.

Про це повідомили в УОЗ Миколаївської міськради, передає Інше ТВ.

Лікарі вважають, що одна з причин зростання кількості дітей з цукровим діабетом – це стрес через війну, а оскільки стресостійкість у дітей інша, ніж у дорослих, дуже несформована, то виникають механізми запуску хвороби.

Цукровий діабет – це стан, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну, який допомагає переробляти цукор в енергію. Без цього розпочинаються розлади, такі, як сліпота, гангрена, кома.

Як розповіла лікар-ендокринолог дитячий дитячої лікарні №2, головний експерт УОЗ ММР Вірве Карнаух, найчастіше дітям діагностують цукровий діабет 1-го типу вже у тяжкому стані. Більшість батьків не помічають перших ознак цієї хвороби. Тому треба бути пильними, адже не пролікований вчасно діабет призводить до незворотних ускладнень.

Симптоми цукрового діабету у дітей можуть розвиватися дуже швидко і включати наступне: підвищена спрага та часте сечовипускання, необґрунтована втрата ваги, втома, роздратування та поведінкові зміни, розмитість зору, грибкові інфекції, запах ацетону з рота.

Якщо ви помітили один або декілька з вищезазначених симптомів у вашої дитини, важливо негайно звернутися до свого лікаря-педіатра або сімейного лікаря, який за потреби випише направлення до дитячого лікаря-ендокринолога.

Критично важливо виявити цукровий діабет у дитини вчасно, аби керувати цим станом. Адже діабет – не вирок, і з належним втручанням та підтримкою інсулінозалежні діти можуть вести здорове та активне життя. Проте цьому треба навчитися. Жити з діабетом дитині – це означає навчитися собі робити уколи щодня, вимірювати рівень глюкози в крові, пам’ятати, що і скільки ти з’їв, розуміти як собі допомогти.

Виявлення цукрового діабету у вашої дитини може бути тривожним досвідом, але рання діагностика та адекватне управління можуть допомогти забезпечити їй здорове майбутнє. Залучення до освітніх ресурсів, підтримка від медичних фахівців, участь у спільноті батьків, які мають дітей з цукровим діабетом, можуть бути значною допомогою.

Як повідомляло Інше ТВ, У 2023 році в Миколаєві у трьох новонароджених виявили орфанні захворювання



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube