Перейменування Первомайська на Миколаївщині: Комітет ВР підтримав імперську назву «Ольвіополь» (ДОКУМЕНТ)


18:3110.04.2024

Комітет з питань державного будівництва Верховної Ради підтримав рішення щодо перейменування Первомайська в Ольвіополь. За зміну назви міста має ще проголосувати Верховна Рада.

Про це написав депутат Первомайської міської ради Тимур Глушко. Він зауважив, що з 21 присутнього, рішення підтримали 15 членів комітету, передають «Никвести».

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року було проведено опитування мешканців міста, і найбільшу кількість голосів мешканці громади віддали за назву «Ольвіополь».

Разом з тим житель міста Олександр Висоцький зазначає, що Ольвіополь не схвалює Інститут Національної пам’яті, тому що назва пов’язана з реалізацією російської імперської політики.

«Щодо назви Ольвіополь. В історії міста поява назви Ольвіополь у 1781 році пов’язана з впровадженням завойовницької та колонізаційної політики Російської імперії і стала символічним втіленням міфології імперського агресивного «Грецького проєкту», коли козацькому містечку Орлик (вже перейменованому на Катериненшанц) було присвоєно «грецьку» назву Ольвіополь – найменування, що не мало жодного історико-географічного та культурного відношення до історії міста, адже грецьке місто-колонія Ольвія (Ольвіополіс) знаходилося значно південніше на правому березі Бузького лиману… Також звертаємо увагу, що відповідно до частини тринадцятої статті 5 Закону України «Про географічні назви», забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, не лише які містять символіку російської імперської політики чи глорифікують та/або виправдовують російську імперську політику, але і які пов’язані з реалізацією російської імперської політики. Таким чином, перейменування м. Первомайська на Ольвіополь суперечить вимогам Закону, оскільки запропонована назва пов’язана з реалізацією російської імперської політики», — йдеться у відповіді Інституту.

Перейменування Первомайська в Ольвіополь не підтримує і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Перейменування Первомайська на Миколаївщині: Комітет ВР підтримав імперську назву «Ольвіополь» (ДОКУМЕНТ) 7
Перейменування Первомайська на Миколаївщині: Комітет ВР підтримав імперську назву «Ольвіополь» (ДОКУМЕНТ) 12

Як повідомляло Інше ТВ, Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube