У Миколаєві презентували нову книгу «Скрипка Кременя звучить над світом», яка вийшла двома мовами (ФОТО)


11:0312.03.2024

11 березня 2024 року у Миколаєві відбулася презентація поетичної двомовної книгу-білінгви «Скрипка з того берега» славетного нашого земляка, відомого українського поета, лавреата Шевченківської премії Дмитра Кременя.

Видання «Скрипка з того берега» («A Violin from the Other Riverside») Дмитра Кременя побачила світ у Вашингтоні двома мовами — українською та англійською.

Про це повідомили в Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, передає Інше ТВ.

В основу книги покладена поетична збірка Дмитра Кременя «Скрипка з того берега», яка вийшла у видавництві «Іліон» у 2016 році.

Про творчу співпрацю з батьком, про ідею створення книги-білінгви, про натхненні пошуки й знахідки розповів упорядник збірки «Скрипка з того берега», син поета Тарас Кремінь.

Зворушливими спогадами про презентацію збірки «Скрипка з того берега» у 2016 році в Миколаєві та в Ужгороді поділилися Василь Шуляр, директор МОІППО і добрий багаторічний друг Дмитра Дмитровича, заслужений учитель України, та Наталія Ребрик, кандидат філологічних наук, знана літературознавиця, палка шанувальниця творчості Дмитра Кременя.

Про творчий процес літературного перекладу поезії Дмитра Кременя цікаво й чуттєво розповіла Світлана Лавочкіна, українська письменниця та літературний перекладач.

Дмитро Кремінь був причетним до формування національної свідомості молодої генерації українців, повсякчас співпрацював з учнівською і студентською молоддю. І в день презентації книги-білінгви вшанувати пам’ять улюбленого поета і прочитати його вагомі поетичні рядки завітали учні Миколаївського ліцею № 2 разом зі своєю учителькою Валентиною Купцовою.

Теплими спогадами про свого коханого чоловіка поділилася дружина Дмитра Кременя пані Ольга.

Учасники заходу почули й інформацію про співзвуччя поетичного слова з естетикою художнього оформлення збірки Д. Кременя «Скрипка з того берега» 2016 року художником-графіком, заслуженим художником України Юрієм Гуменним.

А ще у всіх присутніх була унікальна можливість почути у відеозаписі живий голос поета Дмитра Кременя: читання його поезії «Манунскрипт», вірші, присвячені коханій дружині Ользі, побажання краянам перемоги й миру.

Дмитро Кремінь упевнено стверджував: «Тут, на українському березі, світовому звучанню нашого слова кінця немає. І не буде!» І наскільки ці слова були пророчими. Бо поетичне слово Дмитра Дмитровича, славетного українця, потужно зазвучало далеко від Степового Побужжя, від його рідного Карпатського Загір’я – аж на Американському континенті.

І дуже символічно, що прем’єра видання книжки-білінгви «Скрипка з того берега» відбулася саме в рідних стінах для почесного професора кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Дмитра Кременя.

Як повідомляло Інше ТВ, «Небесне і земне»: 2023 року в Миколаєві вийшов фільм до 70-річчя Дмитра Креміня (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube