ООН допоможе у розмінуванні Миколаївщини (ФОТО)


09:2831.01.2024

Гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель є не тільки важливим елементом для безпеки населення, а й економічного відновлення регіону, зокрема, виробництва.

На цьому у вівторок, 30 січня, наголосив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім під час зустрічі з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП).

Про це інформують в пресслужбі Миколаївської ОВА, передає Інше ТВ.

«Наразі на Миколаївщині протимінну діяльність здійснюють 92 піротехнічні групи. Попри це, ще близько 256 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення потребують обстеження, а їх розмінування залишається пріоритетним питанням», – сказав Віталій Кім.

Зі свого боку представники ФАО та ВПП ООН розповіли про реалізацію спільної програми, направленої на безпечне повернення земель до сільськогосподарського використання. Зокрема, йдеться про очищення від вибухонебезпечних предметів, сприяння відновленню економіки України та поступового зниження потреб населення сільської місцевості в гуманітарній допомозі.

За словами голови офісу ФАО в Україні П’єра Вотьє, організація з перших днів повномасштабного вторгнення допомагає регіону та готова до подальшої довготривалої співпраці.

«Багато хто у місцевостях, які були наближені до лінії вогню або деокупованими, не змогли розпочати посівний процес через забруднення земель. Тому ми сподіваємося, що запропоновані нами методи сприятимуть поверненню мешканців до сільськогосподарської діяльності та її розвитку», – зазначив він.

Так, планується, що групи з розмінування обстежуватимуть і здійснюватимуть очищення земель, визначених за допомогою супутникових зображень. Перевагу надаватимуть ділянкам, розмінування яких може бути швидшим та потребуватиме мінімальних заходів. Далі буде проведено аналіз ґрунту для оцінки його забрудненості після розриву боєприпасів. Одночасно з цим відбудеться опитування, щоб з’ясувати, які фактори виробництва і ресурси необхідні для відновлення сільськогосподарського виробництва.

Зі свого боку перший заступник начальника Миколаївської ОВА Георгій Решетілов зауважив, що не менш важливим є очищення акваторії області, враховуючи наявність судноплавних артерій і те, що Миколаївщина є зоною літнього відпочинку.

Додамо, що до зустрічі також долучилися очільник Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, керівники структурних підрозділів Миколаївської ОВА, представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП).

Як повідомляло Інше ТВ, Розмінування Миколаївщини: з початку повномасштабного вторгнення рф вилучено понад 22 тисячі вибухонебезпечних предметів (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube