Бачить око та зуб не йме: на Миколаївщині є понад 300 га згорілого лісу, але деревиною поки не можна скористатись (ФОТО)


09:0911.12.2023

До редакції Інше ТВ звернулись читачі, яких турбує доля понад 300 га лісу в Андріївському урочищі, який згорів влітку 2022 року. Як вважають люди, ці дерева ще могли б принести користь.

Наскільки це можливо, розбиралась кореспондентка Інше ТВ.

І згорілий ліс може стати в нагоді

Як розповіли місцеві мешканці, велика пожежа в Андріївському лісництві була в серпні 2022 року. З тих пір жодних дій лісове господарство не вчиняло – обгорілі стовбури так і підпирають собою небо, деякі дерева вже почали падати.

«Величезна кількість лісу через рік-два просто завалиться, перетвориться з цінного ресурсу на сміття, на прибирання якого треба буде витратити значні кошти. Цей процес вже йде, і деревина значно втрачає в якості. Шкода втрачати ресурси у такі скрутні для країни часи», – кажуть люди.

Однак і цей згорілий ліс ще міг би принести користь, впевнені місцеві мешканці. Наприклад, дерева можна було б передати під заготівлю дров (а після російських обстрілів багато мешканців населених пунктів можуть обігріватися тільки «буржуйками», і дрова були б їм дуже потрібні) або на потреби ЗСУ, яким теж дуже потрібна деревина.

А на звільненій від згорілих дерев території (а це понад 300 га) можна було б висадити нові ліси, яких дуже не вистачає Миколаївщині.

Камінь спотикання – статус урочища  

В Південному лісовому офісі про проблему знають і переконані, що в Андріївському урочищі на площі 318 га, пошкоджених пожежею, потрібно провести санітарно-оздоровчі заходи. Але зараз це неможливо, оскільки Андріївське урочище має статус заповідного урочища місцевого значення, кажуть в Південному лісовому офісі.   

«Згідно Закону України про природно-заповідний фонд (ч.1 статті 30) на території заповідних урочищ забороняються всі види рубок, у тому числі, санітарні рубки, рубки формування і оздоровлення лісів, видалення захаращеності та будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, відповідно до вимог, встановлених до природних заповідників.   

У 2022 році до Управління екології Миколаївської ОВА та Міністерства довкілля було подане клопотання про зміну статусу Андріївського урочища, що надасть можливість провести санітарно-оздоровчі заходи на цій площі та лісовідновлення на цій ділянці», – йдеться у відповіді директора Південного лісового офісу Олександра Грицая на журналістський запит.

Бачить око та зуб не йме: на Миколаївщині є понад 300 га згорілого лісу, але деревиною поки не можна скористатись (ФОТО) 11
Бачить око та зуб не йме: на Миколаївщині є понад 300 га згорілого лісу, але деревиною поки не можна скористатись (ФОТО) 20

Зміна законодавства вимагає перепогодження

Надія на те, що згорілий ліс не згниє, а ще зможе принести користь, є. Але, як з’ясувалось, лісівникам треба доопрацювати документи, оскільки змінилось законодавство.

В Управлінні екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА підтвердили, що у жовтні 2022 року ДП «Миколаївське лісове господарство» подало до Миколаївської ОВА клопотання щодо зміни категорії заповідного урочища «Андріївське» на лісовий заказник, і це клопотання було погоджене 1 грудня 2022 року.

Але змінилось законодавство, і тепер має бути підготовлене нове клопотання щодо зміни статусу урочища.

«Згідно вимоги Міндовкілля України у зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України Постанови «Деякі питання реформування управління лісової галузі» від 07.09.2022 №1003 у вересні поточного року управління звернулось до Південного лісового офісу ДП «Ліси України» щодо перепогодження зміни категорії заповідного урочища «Андріївське», однак станом на сьогодні зазначене погодження не отримане. Після надання погодження процедура зміни категорії заповідного урочища буде проведена в порядку, визначеному статтею 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»», – мовиться у відповіді начальниці управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА Олександри Єфименко на журналістський запит.   

Бачить око та зуб не йме: на Миколаївщині є понад 300 га згорілого лісу, але деревиною поки не можна скористатись (ФОТО) 13
Бачить око та зуб не йме: на Миколаївщині є понад 300 га згорілого лісу, але деревиною поки не можна скористатись (ФОТО) 21

Таким чином, вирішення проблеми згорілого в Андріївському урочищі лісу тепер залежить тільки від Південного лісового офісу: наскільки швидко буде підготовлене нове клопотання про зміну статусу урочища «Андріївське», настільки швидко буде отримане погодження, і стануть можливі будь-які роботи.

Вікторія Тонковід



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube