Казкова художниця: у Миколаєві відкрили виставку Ольги Лебідь (ФОТО)


20:4901.10.2023

У Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького напередодні професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек – відкрилася виставка майстра книжкової та станкової графіки Ольги Лебідь.

Про це повідомив працівник бібліотеки Павло Москальов, передає Інше ТВ.

Ольга Вікторівна у Миколаєві з 1974 року. На думку самої художниці, шлях до образотворчого мистецтва у неї був досить простим. Малювання захопило Ольгу Лебідь ще в юному віці. Зі шкільної лави в душі майбутньої майстрині міцніла впевненість, що улюблене заняття обов’язково стане професійною діяльністю. Після школи вона вступила до Дніпропетровського училища, студенткою обрала напрямок книжкової графіки.

«Може тому, що у дитинстві знайомство з образотворчим мистецтвом розпочиналося з дитячих книг. Їх була невелика кількість. Але вони мене охоплювали цілком і повністю. У результаті в моєму житті також був Київський художній інститут. Я поступила на графічний факультет. Після другого курсу, коли був розподіл за майстернями, мій вибір беззаперечно впав на майстерню книжкової графіки», – згадує з теплом майстриня.

А ось поріг столичного видавництва «Веселка» Ольга Лебідь переступила самостійно після закінчення Дніпропетровського училища. Хоча, скажімо так, для ознайомлення із ситуацією, насамперед туди відправила подругу.

«Я прочитала адресу на звороті книжечки. Прийшла у видавництво зі своїми роботами. І тоді мені дали першу книжечку на пробу. Мене зустріла чудова редакція. Очолювала її Софія Аркадіївна Іпатьєва. Дружно посміялися, що я побоялася йти сама, а подружку послала. Сміялися, що я побоялася зайти. Але на пробу дали першу книжечку, і надалі колесо моєї історії закрутилося», – каже Ольга Вікторівна.

Авторству Ольги Лебідь належать книжки-іграшки. Тоді їх було вкрай мало. І це спонукало Ольгу Вікторівну на своєрідний експеримент.

«У мене виникло бажання створити таку книжечку. Кілька книг чеського виробництва я бачила. В Україні аналогів не існувало. Тому мій вибір якраз і припав на книжку-іграшку. Намір був робити їх із футляром. Серію книжечок-іграшок «Будиночок казок». Це мав бути об’ємний будиночок, у якому живуть казкові персонажі», – акцентує Ольга Лебідь.

Оскільки тоді все одразу не вдавалося реалізувати, Ольга Вікторівна почала з казки «Кресало». У результаті, подолавши всі перешкоди долі, художниця таки зуміла домогтися її видавництва. Потім були «Кіт у чоботях» Шарля Перро, «Хоробрий кравець» Братів Грімм, «Олов’яний солдатик» Андерсена.

Своєю творчою долею та діяльністю Ольга Вікторівна дуже задоволена. Разом з тим впевнена, що могла б зробити набагато більше.

«Я щаслива, що доторкнулася до мистецтва, що займалася мистецтвом, і це стало справою всього мого життя, улюбленою роботою та професією. Вона подарувала мені знайомство з друзями та колегами, яких я дуже ціную, і мене це збагачує», – каже казкова художниця.

Як повідомляло Інше ТВ, «Берегиня краси»: в Миколаєві відкрилась перша персональна виставка Ірини Дарієнко (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube