У Миколаєві відкрили дві меморіальні дошки на честь Дмитра Креміня (ФОТО)


20:3521.08.2023

Сьогодні, 21 серпня, у Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки в честь видатного українського поета, лавреата Шевченківської премії Дмитра Кременя у зв’язку з 70 річницею з дня народження.

Не випадковим є і місце розташування пам’ятного знака – саме у цьому освітньому закладі Дмитро Кремінь працював останні роки життя, був професором кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці МОІППО, передає Інше ТВ.

На відкриття завітали представники Миколаївської обласної військової адміністрації та департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації. Творча еліта Миколаєва також прийшла вшанувати пам’ять митця. Родина славетного українця – дружина Ольга та син Тарас – запалили пам’ятні лампади, пом’янувши Дмитра Дмитровича, і разом із директором Інституту Василем Шуляром відкрили пам’ятну дошку.

В цей день відбулося й відкриття Центру освітнього краєзнавства імені Дмитра Кременя, де було представлено колекцію предметів і особистих речей видатного земляка. Окрім того, присутні мали нагоду ознайомитися з виставкою портретів Дмитра Кременя. Відбулася й презентація сайту «Безмежжя Дмитра Кременя у всемережжі», присвяченого славетному українцю.

Ознайомили гостей і з реконструйованим культурологічним середовищем та конференц-холом Інституту. Вагомим доповненням до відкриття культурологічного осередку стала презентація гобелену в таврійському стилі «МОІППО – лідер післядипломної освіти» (авторка рукотворного виробу – Наталія Степанюк, методист кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, майстриня з декоративно-прикладного мистецтва), який став емблемою закладу.

Присутнім запропонували й ознайомитися із безпековим середовищем з презентацію таврійського розпису у вільній інтерпретації, яке має три локації: кабінет безпеки, домедичний та фітотерапевтичний кабінети.

Також сьогодні, 21 серпня, у Літературному сквері біля Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького відкрили оригінальну художню меморіальну дошку на честь відомого миколаївського поета, письменника, журналіста, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Шевченківської премії Дмитра Кременя.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Подія присвячена 70-річчю від дня народження видатного земляка і відбувається у межах заходів з відзначення ювілею поета.

Оригінальну художню меморіальну дошку виготовлено й установлено за кошти міського бюджету. Її автор – відомий миколаївський скульптор, заслужений діяч мистецтв України Іван Булавицький.

«Дмитро Кремінь – це одна з найвизначніших постатей сучасників наших. Ми зобов`язані шанувати його пам`ять. Залишати її для майбутніх поколінь. Для нації мова важлива, як необхідність. І саме у віршах Дмитра Креміня, його поезії можна побачити любов до України, рідної мови. Я дуже радий, що у Літературному сквері поблизу Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького започаткована така традиція відзначати наших з вами сучасників, які зробили вагомий внесок в історію нашого краю і сьогодні перебуваємо на відкритті меморіальної дошки Дмитрові Кременю», – зазначив миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич під час урочистої церемонії.

Раніше, у вересні 2022 року у Літературному сквері з нагоди Дня міста відкрили пам`ятний знак Володимиру Пучкову авторства Івана Булавицького.

«Сьогодні вже ми відкриваємо другу дошку. І так не хочеться, щоб час йшов та їх кількість зростала. Але хочу сказати, що роки пов`язані з цим містом нашого миколаївського, українського Овідія, як часто називають батька, який вимушено опинився в українському степу, не стали трагічними й не стали фатальними. Бо саме тут на Миколаївщині справжній закарпатець, випускник Ужгородського університету зміг відбутися і як журналіст, і як викладач, перекладач, пісняр й громадський діяч. Звичайно, як поет, який саме 1999 року приймав тут, у Миколаєві, на сцені Миколаївського Академічного художнього драматичного театру голову Шевченківського комітету, славетного українського письменника, народного депутата України Володимира Яворівського», – згадував під час відкриття оригінальної художньої меморіальної дошки Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаївському зоопарку відкрили меморіальну дошку на честь загиблих працівників – Дмитра Рєзніка та Павла Шевченка (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube