Колишній керівник охорони Януковича допомагав окупантам виявляти патріотів на окупованій частині Миколаївщини


14:1730.04.2023

У 2008-2012 роках Заневський очолював службу безпеки президента Віктора Януковича.

22 липня 2022 року чоловік перебував за межами України (точне місце знаходження не встанволене) і до нього звернувся його син — Ян Заневський, громадянин РФ із позивним «Ладья», який на той час був на окупованій Херсонщині в складі російської армії.

Син попросив батька допомогти у виявленні військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО і патріотів на захоплених теориторіях Херсонської і Миколаївської областей, а також місцевих жителів, які могли б розповісти про це. Заневський-старший начебто розділяв цілі окупанті і одразу погодився допомогти, передає Судовий репортер.

Наступного дня чоловік передав синові дані про очільника окупаційної адміністрації міста Нова Каховка — Володимира Леонтьєва. Він пояснив, що Леонтьєв є проросійськи налаштований і допоможе окупантам у пошуках українських військових і патріотів.

7 серпня Заневський дав синові рекомендації щодо більш ефективного розміщення особового складу під час обстрілів з боку ЗСУ, щоб зменшити кількість жертв серед росіян.

15 серпня чоловік надіслав контактні дані Володимира Ліпандіна, керівника незаконного правоохоронного органу, створеного окупантами, — «главного управления министерства внутренних дел Херсонской области». Він повідомив, що Ліпандін є його знайомим.

8 вересня Заневський, перебуваючи в Ялті, порадив синові, щоб вони з товаришами перевіряли свою машину, чи не підклали їм вибухівку або пристрій для стеження.

7 жовтня надіслав синові контакти Олексадра Якименка — очільника окупаційної «государственной службы безопасности в Херсонской области». 

26 грудня 2022-го Заневський взяв участь у делегації на чолі з губернатором Ульянівської обалсті РФ Алєксєєм Русскіх, який прибув із робочим візитом на окуповвані землі Донеччини і Луганщини для інспекції ремонтних робіт у навчальних закладах, соціальних обʼктах та житлових будинках. За версією слідства, Заневський очолював охорону російського губернатора і 26 грудня 2022 року побував з ним у тимчасово окупованому Маріуполі.

За пособництво державі-агресору (ч.1 ст.111-2 КК) Заневському загрожує від 10 до 12 років увʼязнення.

Колишній керівник охорони Януковича допомагав окупантам виявляти патріотів на окупованій частині Миколаївщини 1
Колекція зброї підозрюваного

Нагадаємо, у березні цього року, стало відомо про арешт майна Заневського — земельних ділянок, квартири в Києві площею понад 200 кв.м., паркомісць, автомобіля Mercedes-Benz GL 550 і елітного готельного комплексу в Буковелі. Вартість арештованих активів оцінюється у близько 50 млн грн.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube