Agrofusion активно відновлює виробництва на Миколаївщині – хоче запустити їх вже в серпні


18:4825.04.2023

По заводу «Північний» ГК Agrofusion в селі Шевченкове росіяни завдали 16 обстрілів, завод «Східний» у Снігурівці був 9 місяців у окупації.

Як тільки стало можливим, власники компанії Agrofusion  вирішили розпочати відновлення відразу обох цих виробництв. Зараз на майданчиках активно ведуться ремонтні та будівельні роботи, щоб запустити обидва заводи вже у серпні.

Про це йдеться в матеріалі AgroPortal, передає Інше ТВ.

«Всі активи компанії у Снігурівці були окуповані з березня 2022 року. Тим часом Північний завод біля села Шевченкове знаходився за 1,5 км від російських позицій, і вони періодично обстрілювали його з танків та «Градів». Раз на тиждень туди щось «прилітало». Коли ж завод почав працювати, то росіяни запускали дрони з вибухівкою, яку цілеспрямовано кидали просто на вантажівки з томатами», – розповів співвласник компанії Олексій Сипко.

Після цього підприємство припинило переробку, оскільки був великий ризик для працівників. Відповідно до плану-мінімум потрібно було зберегти томати, які було вирощено в Одеській області (80 тис.тонн) на орендованій землі, та повернути вкладені у них кошти. Оскільки виробництво на «Північному» заводі було неможливим, томати відправили на один з одеських заводів, де переробили на томатну пасту під контролем фахівців Agrofusion. За таких обставин у 2022 році компанії вдалося виробити лише 6% томатної пасти від звичайного обсягу.

За підрахунками компанії, пошкодження обладнання лише на заводі «Північний» оцінюється в 100 млн.грн. Рівень пошкодження заводу «Східний» в Снігурівці, який 9 місяців був під окупацією, – 80%: знищені майже всі запаси томатної пасти, які були на складах, на заводі вкрадене або понівечене все електрообладнання, вирізаний весь кабель, а також винесене все, що можна було винести. Причому такої шкоди підприємству завдали не лише російські окупанти — мародерили і місцеві. Вже потім частину вкраденого обладнання та офісну техніку поліція знаходила в жителів з найближчих до заводу населених пунктів. А також після деокупації сільгосптехніка почала загадково з’являтися поблизу підприємства.

«Ми вирішили відновлювати завод, незважаючи на те, що практично все розкрадене та понівечене, і виробництво фактично потрібно відновлювати з нуля. Якщо зараз не почати цього робити, то вже наступного року буде дешевше побудувати новий завод. Тож «Східний» плануємо ввести в експлуатацію вже цього року і в серпні розпочати сезон», — зазначає Олексій Сипко.

За інформацією фінансового менеджера Agrofusion Ольги Жуковой, компанія оцінює пошкодження заводів та обладнання в 3,4 млрд.грн., втрати томатної пасти, яка зберігалась на складах, – 830 млн.грн., зернових – 600 млн.грн., сільгосптехніки – 1 млрд.грн. Про стан Південного виробничого майданчика в Голій Пристані на Херсонщині досі нічого не відомо.

«Якщо врахувати ще, що компанія практично не працювала 2022 року, і взяти за основу показники попереднього року, то ми не доотримали 30 млн євро ЕВІТDA і ще скільки ж понесли втрат», — зазначає Ольга Жукова.

 Цього року на двох заводах Agrofusion планують переробити 550 тис.тонн томатів та виробити 60 тис.тонн томатної пасти, з якої 30% буде для України, інше піде на експорт.

Подальший план розвитку передбачає, що з 2024 року буде звільнений завод «Південний» в Херсонській області. Також в 2024 році планують відновити завод з виробництва томатного порошку. Якщо все відбуватиметься відповідно запланованого, то за 2023/24 рік  компанія зможе згенерувати майже 1 млрд грн податків  та організувати близько 1340 робочих місць.

Як повідомляло Інше ТВ, у квітні 2022 року внаслідок ракетних ударів відбулось руйнування будівель Фермерського господарства «Органік Сістемс» (входить в групу компаній Agrofusion) у місті Снігурівка Баштанського району та у селі Шевченкове Шевченківської територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області. В Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу нарахували збитків довкіллю на майже 40 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube