На Ташлицьку ГАЕС хочуть встановити підсанкційні російські турбіни – природоохоронці


15:0022.02.2023

До 6 березня триває обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, що обґрунтовує затоплення території Нацпарку «Бузький Гард».

Звіт складається з 1600 сторінок і вже на перших з них можна побачити, хай і не власне екологічні, але цілком неприйнятні речі, на які ПАЕК «Енергоатом» просить благословення в Міндовкілля.

Про це повідомили в Українській Природоохоронні Групі (UNCG), передає Інше ТВ.

«Так, на Ташлицькій ГАЕС все ще планують використовувати насос-турбіни РОНТ115/851-В-630 виробництва ПО ЛМЗ (Производственное Обьединение Ленинградский Металлический Завод), що входить до складу ОАО «Силовые машины» російського мільярдера Олексія Мордашова. ОАО «Силовые машины» відоме нелегальним використанням турбін Siemens для встановлення їх в українському Криму. Через свої дії воно перебуває під санкціями США. Ба більше, рішенням РНБО від 19.03.2019р. ОАО «Силовые машины» також перебувають і в санкційному списку України. Санкції поширюються і на його підрозділи, зокрема ЛМЗ (див. пункт 225 додатку 2) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0002525-19#n2.

Саме це пропонується благословити Міністерству захисту довкілля як сучасний і своєчасний проект.

Незважаючи на початок повномасштабної війни з росією, бомбардування українських міст, численні жертви, потенційні величезні проблеми з національною безпекою в ключі виготовлення ворожою державою головних вузлів енергооб’єкту, автори проєкту все одно не відмовились від використання в проєкті насос-турбін, виготовлених у росії на заблокованому санкціями заводі.

Утілення проєкту у вигляді, у якому він описаний у Звіті, законним шляхом є неможливим. Використання ж інших насос-турбін не лише є складним завданням (побудовані раніше конструкції не є сумісними з іншим типом насос-турбін і потребуватимуть масштабної та дорогої реконструкції), але й також вимагає підготовки іншого Звіту з ОВД з урахуванням нових характеристик насос-турбін та конструкцій об’єкту загалом», – підкреслюють природоохоронці.

Як повідомляло Інше ТВ, Бузький Гард під загрозою через просування проєкту щодо завершення будівництва Ташлицької електростанції на Миколаївщині



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube