Зруйновані села Миколаївщини: Первомайське і Партизанське (ВІДЕО)


07:0422.02.2023

Первомайська громада неподалік від Миколаєва налічує 11 населених пунктів. Один з них, село Максимівка, деякий час було під окупацією. Інші села громади, в тому числі і центр, село Первомайське, було під постійними обстрілами з перших днів березня по 10 листопада 2022 року.

Як зараз виглядають селища Первомайське і Партизанське, як там живуть люди, показало видання «Пасажирський транспорт».

У Первомайському та сусідньому Партизанському, як розповів голова Первомайської військово-цивільної адміністрації Максим Коровай, зруйновані чи пошкоджені 75% житлового фонду, всієї інфраструктури, це школа, дитячі садки, будинки культури адміністративні будівлі. Навіть військово-цивільна адміністрація громади розміщується в тісному підвалі напівзруйнованого торгового центру – і сюди за командою чи сигналом повітряної тривоги збігаються десятки місцевих котів та собак.

Майже всі багатоквартирні будинки у Первомайському стоять з зірваними дахами , вибитими вікнами, деякі отримали і влучення. Дуже великих пошкоджень зазнав цукровий завод у Первомайському, до речі – найбільший на півдні України. Тут поступово відновлюють електропостачання та подачу води.

У Партизанському візуально взагалі не залишилося жодного вцілілого житлового будинку – а до початку війни тут жило понад 500 людей. А комунальних “зручностей” – світла та води, тут поки що немає. Адміністрація громади планує створити тут містечко з модульних споруд для тимчасового проживання людей.

З населення громади, яке до початку повномасштабного російського вторгнення налічувало 11 тисяч чоловік,залишилося лише до трьох тисяч у всіх населених пунктах. Але зараз, за словами Максима Коровая, люди почали повертатися, і місцева влада опікується поставкою будівельних матеріалів, ремкомплектів для того, щоб люди могли відновлювати своє житло.

Як повідомляло Інше ТВ, станом на 21 лютого з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 16210 цивільних об’єктів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube