Півроку роботи над новим Генпланом Миколаєва з One Works: аналіз та намітки на майбутнє


13:0717.02.2023

Сьогодні, 17 лютого, відбулась онлайн-презентація, в рамках якої міжнародна дизайнерська компанія One Works представила свої висновки щодо створення попередньої основи для розробки майбутнього Генплану Миколаєва.

Про це повідомляє кореспондент Інше ТВ.

Як стало зрозуміло з презентації програмної менеджерки One Works Ани Паес, минулі півроку інтернаціональна команда One Works, яка співпрацює з міською владою Миколаєва на безоплатній основі, присвятила глибинному аналізу всіх сфер життєдіяльності Миколаєва до російського вторгнення та вивченню досвіду інших міст (Дрездена та Детройту, а також 5 портових міст – Балтимор, Гавр, Роттердам, Гамбург і Бостон). За уточненням заступника головного архітектора м. Миколаєва Євгена Полякова, при аналізі командою One Works за основу брались данні ГІС, створені працівниками міської ради щодо всіх об’єктів у місті станом на 2021 рік, також використовували план існуючого використання території з проєкту Генерального плану 2019 року, в якому була зафіксована інформація щодо стану міста на 2018 рік.

Зокрема, команда One Works зробила урбаністичний аналіз, проаналізувала соціальні аспекти життя містян і міста (топологія житла, дорожні мережі, громадський транспорт, промислове користування, зелені зони і водні об’єкти, громадські простори та парки, наявність комерційних площ, спортивних об’єктів і т.п.), документи, надані міською радою (як, наприклад, вже згадуваний проект Генплану 2019 року, «План сталої міської мобільності» 2019 року, «Аналіз безпеки дорожнього руху» 2018 року, «Оптимізація мережі громадського транспорту»), а також проаналізувала збитки, завдані російською агресією, і потреби міста.

Також було проведено два SWOT-аналізи (щодо міського розвитку та щодо управління і громади) і аналіз відповідей містян, які взяли участь в опитуванні, яким вони хочуть бачити місто. Цікаво, що після одного з обговорень теми розробки нового Генплану міста на одній з онлайн-зустрічей містяни визначились з пріоритетними темами: регенерація набережної; регенерація вулиць; проектування і реалізація бомбосховищ. На сьогоднішній презентації було озвучено, що потенційно в Миколаєві є 484 шелтери, в яких можуть укритися 223 тисячі містян. Але, як зауважив на питання журналістів, дуже здивованих такою інформацією, заступник головного архітектора м. Миколаєва Євген Поляков, при аналізі командою One Works використовувались офіційні дані щодо можливих  сховищ цивільного захисту на території міста, і до уваги не брався їх технічний стан.

В результаті команда One Works визначила 6 основних напрямків, які повинні стати основними компонентами майбутнього Генерального плану міста:

– промисловість + інновації;

– доступне житло;

– стала мобільність;

– управління;

– зелені мережі;

– залучення громадськості.

Також команда One Works визначилась з пілотними проектами, при реалізації яких будуть втілені ці 6 основних принципів, – траса здоров’я (Набережна), парк Перемоги, парк «Дружба», парк «Ліски» та гідропарк (Намив). Як зауважили організатори онлайн-презентації, наразі команда One Works шукає потенційних партнерів та донорів для реалізації наступних етапів розробки Генерального плану Миколаєва та пілотних проєктів.

Підсумовуючи онлайн-презентацію, секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько зауважив, що проблеми міста Миколаєва не є унікальними, дуже багато міст в світі вже мають такий досвід, тому у нас є можливість його врахувати. А 1-й віцемер Миколаєва Віталій Луков додав, що той досвід, який зараз напрацьовує Миколаїв в розробці Генплану, буде корисним і для інших міст України.

Нагадаємо, що Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК ООН) створила робочу групу UN4Mykolaiv для забезпечення координації діяльності представників міжнародних організацій, міжнародних та українських архітекторів, інженерів та інших експертів, які беруть участь у реконструкції Миколаєва. Через робочі групи ЄЕК ООН відіграє роль партнера, об’єднуючи найкращих професіоналів у сфері архітектури, планування та інженерії з містом Миколаїв.

One Works, міжнародна дизайнерська компанія, що базується в Мілані, тісно співпрацює з українськими архітекторами та громадянами над розробкою нового генерального плану міста Миколаєва для підтримки майбутньої відбудови міста.

Як повідомляло Інше ТВ, 16 лютого на міжнародному форумі в Польщі мер Миколаєва презентував роботу над новим Генпланом міста, а також представив 5 головних напрямів проектів відбудови (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube