На Миколаївщині розпаювали ще один курган доби бронзи – прокуратура через суд вимагає його повернути державі


16:2508.02.2023

Кривоозерським районним судом відкрито провадження за позовом Первомайської окружної прокуратури про повернення державі пам’ятки археології місцевого значення – кургану, що є поховальною спорудою, доби бронзи та раннього заліза ІІІ тис років до н.е. – І тис років н.е., та земельної ділянки, на який він розташований, вартістю близько 21 млн грн.

Про це повідомили у Первомайські окружній прокуратурі Миколаївської області, передає Інше ТВ.

Прокуратурою встановлено, що, не зважаючи на законодавчу заборону передачі пам’яток археології у приватну власність, курган передано у приватну власність під час розпаювання земель на території Берізківської сільської ради Первомайського району. Територія пам’ятки не була виділена у державному акті на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо неї не визначалися.

Ураховуючи, що збереження археологічних пам’яток – завдання не окремих людей, а всього суспільства, оскільки вони є невідтворним джерелом інформації про зародження й розвиток цивілізації, а уповноважені на захист інтересів держави в цій сфері органи бездіють, прокурор звернувся до суду за захистом пам’ятки археології.

Як повідомляло Інше ТВ, Вознесенська окружна прокуратура Миколаївської області звернулась до суду з позовом про повернення у власність держави кургану, який під час розпаювання земель на території Бузької сільської ради потрапив в приватну власність.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube