В Миколаєві волонтери налагодили випуск буржуйок, яких немає в Україні (ВІДЕО)


06:3508.02.2023

Місто Миколаїв — південний форпост у війні Росії проти України. Від перших днів повномасштабного вторгнення місцеві жителі об’єдналися в боротьбі проти російських окупантів. Багато хто став волонтерами, відкрили штаби, організації та фонди, щоб допомагати як військовим, так і мирним жителям. Миколаївські волонтери роблять свій внесок у перемогу, повідомляє FREEДОМ.

У центрі Миколаєва є затишна кав’ярня, де зараз повна зала відвідувачів, запашна кава і смачна їжа, як було і до повномасштабної війни. Але в перші дні російського вторгнення до України все виглядало зовсім інакше. Від 25 лютого заклад працював як волонтерська кухня. Там годували українських військових і бійців територіальної оборони.

“Ми готували на день до двох тисяч порцій їжі і самі, і військові забирали, розвозили по блокпостах. Готували гарячу їжу, гарячі напої, каву. Весь наш основний бізнес — це кав’ярня і обсмажування кави, із кінця лютого до початку квітня ми витратили, роздали на військові частини, приготували близько 2,5 тонни зернової кави. Весь наш бізнес пішов у ці перші дні, щоб наші захисники були ситими, бадьорими і були впевнені, що їх завжди підтримає місто”, — розповів підприємець, волонтер Марат Турдієв.

За словами власника кафе, частина персоналу виїхала, частина служить у ЗСУ. Марат сам закликав своїх співробітників не ризикувати життям і евакуюватися з міста. У травні заклад знову відкрився для відвідувачів. Тоді ж волонтерська діяльність перетекла в громадську організацію “Мирне небо Миколаєва”. Волонтери почали збирати гроші на продукти, також отримували їх від благодійних фондів, щоб роздавати нужденним. Насамперед пенсіонерам, маломобільним і людям з інвалідністю.

“Були моменти, коли люди настільки літні приходили, що це був подвиг. І коли вони бачили пакет, який важить 15 кг, вони зі сльозами віддавали назад, бо не зможуть донести. Ми їх записували окремо і розвозили окремо”, — згадує Турдієв.

Крім Миколаєва, зараз волонтери допомагають жителям прифронтових сіл і звільненого Херсона. Привозять продукти, питну воду, ліки та засоби гігієни. Допомагають з евакуацією маломобільних жителів. Щоб зібрати на це кошти, оголосили проєкт “Кава для захисника” — 100% прибутку йде на закупівлю гуманітарних наборів.

Кухня кафе також продовжує працювати на волонтерський фронт. Щодня гарячі обіди розвозять медпрацівникам лікарні Миколаєва.

Директорка філії енергетичної компанії Наталя весь свій вільний час працює на фронт — робить окопні свічки. Такі свічки допомагають військовим зігрітися в окопах, розігріти воду та їжу, висушити одяг. З настанням холодів попит на них суттєво зріс. У виробництві є свої тонкощі. Щоб свічка не коптила, віск розтоплюється разом із парафіном. Дим від неї непомітний у польових умовах. Ще один плюс — горить набагато довше. Ці свічки гріють солдатів не тільки на Південному фронті, а й на Донбасі. Запити Наталя збирає через соцмережі та волонтерів, які їздять на передову. Передає через них або відправляє поштою. За тиждень Наталя робить 300 свічок. У виготовленні задіяно багато людей. З воском допомагають бджолярі, з банками — місцеві жителі, картон безплатно віддають магазини і служби доставки.

Зігрітися мирним жителям допомагає компанія “Залізо”. До повномасштабної війни виготовляли металоконструкції та меблі. Із серпня стали виробляти печі-буржуйки. Як розповіла підприємиця, волонтерка Наталя Ніколенко, фінансує цей проєкт канадець, який приїхав допомагати українцям. Зокрема, Миколаївській області. Модель печі розробили за американським прототипом. Перші шість зробили за замальовками канадця. “Міко-2022” немає аналогів в Україні. Вона легка, мобільна і з великою тепловіддачею.

“Однієї закладки вистачає на дві години. Опалює площу приблизно 30 квадратних метрів. Її вага до 17 кг, вона легка. Складні ніжки і складна труба-димохід. Не потрібно ці метрові труби монтувати. Вона раз — розклалася в одну метрову трубу, телескопічна. Це дуже зручна і комфортна річ. Є регулювання тяги. Більше-менше”, — розповіла волонтерка.

Такі печі безоплатно встановлюють жителям постраждалих сіл Миколаївської області, де після російських обстрілів немає газу й опалення.

Війна кардинально змінила життя всіх українців. Але всі випробування ще більше об’єднали людей у боротьбі з російськими окупантами.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube